Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните цветари винаги слагат клечки кибрит в саксиите си?

11 октомври 2021, 15:58 часа

Всеки един цветар знае, че растенията, които отглежда в саксии, подобно на хората, се нуждаят от грижи, за да изглеждат по великолепен начин. Цветята обичат да ги даряваме с любов и да ги опазваме от всички онези вредители, които ги заобикалят.

Ако сте почитатели на растенията и вашите приятели също се занимават с отглеждането на саксийни цветя, то вероятността да сте виждали забити клечки кибрит в почвата, е много голяма.

Чудите ли се защо хората правят това? Днес ще ви разкажем малко по-подробно за необичайното приложение на кибритените клечки. Когато прочетете цялата статия, сами следва да решите дали в бъдеще ще се възползвате от този трик или пък предпочитате да заложите на не толкова бюджетни решения, свързани с отглеждането на растения.

Какво е ролята на кибритените клечки в саксията?

Кибритените клечки имат от едната си страна барутно топче. Именно то, когато бъде забито в почвата, започва да отделя сяра и странни аромати, действащи отблъскващо на всичките онези малки мушици, които често виждаме около цветята.

Ако решите да се възползвате от този трик, несъмнено ще забележите как малките и досадни насекоми започват да намаляват. Клечките трябва да се сменят ежедневно, защото барутът се разлага и на следващия ден той няма да действа така отблъскващо за насекомите.

Една шепа зърно в саксията и с цветята се случва това ЧУДО!

Не можем обаче да сме сигурни дали при разлагането му в почвата няма да рефлектира негативно на самите растения. Ако все пак решите да изпробвате този трик, съветът ни към вас е да го прилагате веднъж в месеца за 3-4 дни или веднъж на няколко месеца.

Бъдете грижовни към вашите саксийни любимци и винаги намирайте правилния начин да ги опазите от вредителите, така че да можете да им се радвате на аромата и красивите цветове.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес