Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не ражда смокинята - ето какви са причините

05 юни 2024, 19:44 часа

Смокиновите дървета са страхотно плодово дърво. Добре е да имате във вашата градина, но когато смокинята ви не дава смокини, това може да ви разочарова. Има много причини, поради които смокинята не дава плод. Разбирайки причините, поради които едно смокиново дърво не дава плод, може да се поправи.

Причини, поради които смокинята не дава плод

Когато смокинята не дава плод, това може да се дължи на няколко причини. Възрастта на дървото, твърде много азот и твърде много вода са трите основни причини, поради които смокинята няма да даде плод.

Смокинята не дава плод поради възрастта

Най-честата причина смокинята да не дава плод е просто възрастта му. Дърветата, подобно на животните, трябва да достигнат определена зрялост, преди да могат да дадат потомство. Плодът е начинът, по който смокинята създава семената си.

Кога е най-добре да се засади смокиня

Обикновено смокинята няма да даде плод, докато не навърши две години, но на някои дървета може да са необходими до шест години, за да достигнат зрялост.

Не можете да направите нищо, за да ускорите растежа на дървото. Времето и търпението са единственото нещо, което ще го оправи.

Смокинята не дава плодове поради твърде много азот

Друга често срещана причина, поради която смокинята не дава смокини, е твърде много азот. Това обикновено се случва, когато използвате торове с високо съдържание на азот. Азотът кара растението да има буен растеж на листа и клони, но много малко, ако има такива, плодове.

Ако подозирате, че вашето смокиново дърво може да не дава смокини поради твърде много азот, започнете да използвате тор с ниско съдържание на азот или добавете малко фосфор към почвата, за да противодействате на азота.

Време е да подрежете смокините: Ето как

Смокинята не дава плод поради условията на поливане

Ако смокинята страда от воден стрес поради твърде малко или твърде много вода, това може да доведе до спиране на производството на смокини или никога да не започне да дава плодове, особено ако е по-младо дърво. Водният стрес ще изпрати дървото в режим на оцеляване и смокинята просто няма да има енергията, от която се нуждае, за да инвестира в плододаване.

Ако смокинята ви получава твърде малко влага, увеличете количеството вода. Не забравяйте, че смокините в саксия трябва да се поливат всеки ден, когато температурите се повишат над 65 градуса по Фаренхайт (18 градуса по Целзий), и да се поливат два пъти дневно, когато температурите се покачат над 80 градуса по Фаренхайт (26 градуса по Целзий).

Ако смокинята ви получава твърде много вода, намалете поливането или подобрете дренажа в района на смокиновото дърво. Не позволявайте смокиновите дървета да растат в стояща вода.

Това са най-честите причини, поради които смокиновите дървета не дават смокини. Има много други по-рядко срещани причини, които са свързани най-вече с хранителни вещества в почвата. Ако смятате, че нещо различно от горното засяга вашето смокиново дърво, тествайте почвата и направете промени въз основа на резултатите.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес