Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е важно да определите pH на почвата ви?

17 септември 2023, 08:07 часа

Растенията изискват грижи и внимание, а правилната грижа за почвата е ключът към тяхното добро развитие. За да разберете от какви нужди има вашата почва, първо трябва да определите нейното pH. Това е важна стойност, която указва степента на киселинност или алкалност на почвата. Научете как да измерите pH на почвата и защо това е от съществено значение за здравето на вашите растения.

Защо pH на почвата има значение?

pH на почвата има значение, защото различните растения предпочитат различни стойности на pH. Скалата на pH варира от 0 (изключително кисело) до 14 (изключително алкално), като 7 е средната точка, означаваща неутрална почва. Повечето градински растения наистина предпочитат почва с pH в диапазона от 6,0 до 7,0, което я прави леко кисела. Ако pH на почвата ви е извън този диапазон, растенията може да срещнат затруднения в усвояването на хранителни вещества от почвата, което води до недостиг на храна и белези на заболявания.

Каква трябва да е ПОЧВАТА в градината, за да отгледаме здрави и красиви ЧЕМШИРИ

Как да тествате pH на почвата?

Има няколко начина за тестване на pH на почвата, но най-важното е да имате точни резултати. Можете да закупите специални тестови комплекти, които са бързи и лесни за използване, но често са скъпи. Лабораторните тестове са по-прецизни, но отнемат време и струват повече пари. Ако искате да тествате pH на почвата у дома, има и по-евтини методи.

Тест със смесена почвена проба

За този метод ще ви трябва чист пластмасов контейнер и малко почва от областта, където планирате да засадите растения. Смесете почвата от различни части на градината си, тъй като може да има вариации в pH на различни места. Поставете почвата в контейнера и добавете вода, за да направите смес. След това добавете няколко капки индикаторен разтвор за pH. Цветът на разтвора ще ви покаже приблизителната стойност на pH на почвата ви.

Как да направим почвата такава, че да цяло лято да ядем вкусни и сладки домати

Как да коригирате pH на почвата си?

Ако откриете, че pH на почвата ви не е в желания диапазон, има няколко начина да го коригирате.

За повишаване на pH: Използвайте дървесна пепел или селскостопанска вар, които са алкални и могат да направят почвата по-алкална.

За намаляване на pH: Използвайте борови иглички или елементарна сяра, които могат да направят почвата по-кисела.

Подходяща почва при отглеждане на ДОМАТИ

Знанието за pH на почвата ви ще ви помогне да предоставите на растенията си най-подходящите условия за растеж. Тествайте редовно и коригирайте pH, когато е необходимо, за да имате здрави и щастливи градински растения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес