Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защита на билките през зимата в няколко стъпки

19 декември 2023, 14:11 часа

Билките са чудесно допълнение за всяка градина, както и за кухненския плот – ако ги отглеждате на закрито. Създават вълшебен вкус и аромат на вашите кулинарни експерименти. Продължете да четете, за да разберете как да защитите вашите билки през зимните месеци и да предотвратите загуби поради преовлажняване и замръзване.

Стъпки за запазване на билките през зимата

Стъпка 1

Поставете трайни насаждения, отглеждани в контейнери, като риган, мащерка, градински чай и розмарин на защитено място. Така няма да вали през зимата върху саксията и влажността няма да се увеличи. Защото влажните условия са по-опасни за билките, отколкото студа.

Лечебни билки във вашата градина: Добрият избор

Стъпка 2

Избягвайте прекомерното поливане на билки, отглеждани в контейнери. Може да повдигате саксиите, за да разберете дали са леки и изискват поливане, или са тежки и е нужно да изчакате.

Стъпка 3

Подстрижете вечнозелените билки във формата на купол. Това ще им помогне да ги предпазите от силен вятър или сняг. Не подрязвайте твърде силно, тъй като това ще създаде дълбоки разрези, които може да не зараснат.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

Стъпка 4

Повдигнете теракотените саксии от земята, като ги поставите върху тухли. Така дренажните отвори ще са свободни, няма да са запушени и саксията ще може да се оттича свободно. Водата се разширява, когато замръзне, това действие може също да предотврати напукване на саксиите.

Стъпка 5

Поставете босилек и други нежни билки на добре осветено място без замръзване. Избягвайте да поливате тези растения вечер, за да нямат мокри корени през нощта, и събирайте листа от босилек отгоре, а не отстрани.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес