Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на дини през май 2024 - кои са най-добрите дати

20 май 2024, 13:30 часа

Всеки обича сочни и вкусни дини. Но всеки градинар се решава да засади тази претенциозна култура в градината си. Но ако знаете правилата за засаждане и отглеждане, тогава можете да получите добра реколта от вкусни и сочни плодове.

В случая е важна не само правилната грижа, но и засаждането в подходящия момент.

За да може плодовете да са едри и сочни, опитни градинари съветват да засадите диня от средата на април до края на май. През този период почвата вече е добре загрята, така че засаждането ще е успешно.

Засаждане на дини и пъпеши 2024 - кои са най-добрите дати

Благоприятни дни през май за засаждане на диня

Според лунния календар за май 2024 година благоприятни дни за засаждане на този вкусен плод са 22, 23, 24, 28, 29 май. Неутрални дати са 20, 21, 27, 30, 31 май;

Не е желателно тази култура да се засажда на 25 май, а най-неблагоприятният ден е 26 май.

Как да изберем семена от диня?

Обърнете внимание на няколко основни момента при закупуване на семена от диня: адаптивност към конкретен регион, период на зреене, свежест на материала и размер на плодовете.

Струва си да изберете тези сортове, които са най-добре адаптирани към местните климатични условия. Големите сортове дини ще растат добре в топлите райони, но растенията с по-малки плодове са подходящи за северните райони.

Също така е важно да се обърне внимание на периода на зреене, тъй като той влияе върху времето за прибиране на реколтата. Свежестта на семената влияе върху покълването и развитието на растението.

Как да засадите диня правилно

Първо, подгответе почвата, като добавите торове и органични вещества, които ще обогатят почвата с хранителни вещества.

Когато засаждате дини като разсад, спазвайте разстояние от 70-80 сантиметра между растенията, за да осигурите достатъчно място за растеж. Много е важно да осигурите на растението висококачествено поливане и да торите навреме за по-добър растеж и добра реколта.

Също така трябва да запомните, че е от значение и правилното подрязване на дините, за да им осигурите оптимални условия за развитие на плодовете и да предотвратите разпространението на болести и неприятели. Ако следвате тези съвети, ще се радвате на реколта от вкусни и сочни дини през целия летен сезон.

3 правила за отглеждане на дините, които гарантират изобилна сладка реколта

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес