Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

17 май 2024, 15:16 часа

Цвеклото е изключително полезен зеленчук, който си заслужава да присъства в домашната ви градина, за да го включвате по-често в менюто си. Той е издръжлив и не особено придирчив. Продължете да четете, за да разберете какви са стъпките за успешно засаждане.

Засаждане на цвекло

Първо, изберете място на пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден, и подгответе почвата си с органични вещества като овчи пелети и компост. Трябва да добавите слой зеленчукова смес, в която да засадите.

Засадете цвеклото в редове на около 50 см един от друг. Добавяйте зеленчукова храна през целия вегетационен период, като поливате редовно. Почвата трябва да бъде влажна.

Цвеклото е кореноплодна култура, която узрява около три до четири месеца. Цвеклото е сравнително лесна култура за отглеждане, стига почвата да е добре обработена преди засаждането. Не засявайте на сянка и не оставяйте почвата преовлажнена.

Засаждане и отглеждане на полезното червеното цвекло

Цвеклото може да се засее в тави и да се разсади, когато разсадът има два истински листа - вземете само по-силния разсад и оставете по-слабия разсад. Засадете на пълно слънце. Поставете разсада на 10-15 см един от друг и редовете на 20-30 см един от друг, така че да имат място за растеж. Може да отглеждате в контейнери и повдигнати лехи.

Най-доброто време за засаждане е рано сутрин или късно през деня, така че растенията да не се излагат веднага на горещото слънце. Винаги поливайте добре растенията преди и след засаждането.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес