Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете ги през есента: Тези растения правят почвата по-плодородна

28 август 2024, 15:46 часа

Градинарите с опит винаги засаждат зелен тор през есента - това са растения, които подобряват състава на почвата. Засаждането им е прост, достъпен и ефективен начин за подобряване на качеството на почвата. Затова си струва да изберете най-достойната опция за вашата градина. На какви зелени торове трябва да обърнете внимание?

Растенията, които подхранват почвата

През есента задължително трябва да засадите синап, овес, ечемик, фий. Синапът е отличен избор за тези, които не само искат да увеличат реколтата, която прибират, но и искат да предотвратят редица заболявания. Това растение предотвратява развитието на късна болест, фузариум и гниене.

Лесен начин да проверите качеството на почвата

Овесът е от особено голяма полза за градинарите, които имат градина с глинести почви. Засаждането на тази култура значително подобрява качеството на почвата, което я прави по-рохкава.

Ечемик - определено трябва да засадите тази култура, ако планирате да засадите картофи в градината си през следващия сезон. Ечемикът е идеален за тази цел. Той насища почвата с хранителни вещества. Известно е, че картофите се нуждаят от богат набор от хранителни вещества и за да е богата реколтата им, преди да се засадят почвата трябва да е добре подхранена.

Фий - засаждайки този зелен тор, той ще потисне дейността на плевелите и ще направи почвата по-подходяща за отглеждане на култивирани растения. Освен това засаждането на този зелен тор помага за повишаване на нивата на азот.

Торене на градината през есента

Много торове могат да загубят значителна част от полезните си свойства през зимата. Следователно органичната материя е по-ефективен есенен тор, благодарение на който не само се повишава плодородието на почвата, но и води до екологично чисти продукти. Най-често срещаните и ефективни органични торове са: оборски и птичи тор, компост, торф, пепел, окосена трева, дървени стърготини.

 За да получите ефективен резултат, е важно да знаете как правилно да прилагате торове в почвата през есента. Това гарантира поддържане на плодородието на почвата.

За есенна обработка на почвата се използва оборски тор и птичи тор около 3-4 кг на 1 кв.м. площ веднъж на всеки 3-4 години, тъй като това е дългодействащ тор. Не може да се прилага директно върху растенията, можете да изгорите корените.

Окосената трева и плевелите се поставят на дъното на предварително оформена бразда с дълбочина 20 см, отгоре се покрива 5-7 см слой трева, след това със слой пръст, след това друг слой окосена трева и отново се поръсва с пръст.

Най-правилният начин е да се прилагат торове в почвата преди култивирането. При разкопаване на почвата торовете се смесват добре.

Един от най-разпространените торове е торенето на почвата с оборски тор през есента, който е много важен за повишаване на почвеното плодородие. Оборският тор е дълготраен органичен тор. Съдържа голям брой микроорганизми, с които насища почвата. Конският тор се счита за най-ценен, както и кравешкият, той е по-универсален и подходящ за всякакъв вид почва. Под въздействието на оборския тор тежките почви стават по-рохкави, пропускливостта на влага и въздух се увеличава. Пясъчните почви, напротив, стават по-вискозни и задържат по-добре влагата.

Оборският тор съдържа голямо количество хранителни вещества, а именно азот, калий, калций, фосфор, магнезий и микроелементи, които подхранват почвата, като постепенно проникват в нейните дълбини. Не е необходимо торът да се внася много дълбоко в земята, в дълбоки слоеве практически не се разлага, най-правилният начин е да се разпръсне по повърхността на почвата и да се разрохка. 

6 причини, поради които почвата става неплодородна

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес