Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително направете тези 3 неща в средата на лятото за огромна реколта от ПИПЕР

18 август 2023, 19:22 часа

С правилно поливане, подхранване и грижи, ще осигурите богата реколта на този вкусен зеленчук в края на сезона. Разберете най-важните стъпки, които трябва да предприемете, за да се насладите на вкусни и здрави пипери.

1. Правилно поливане през горещите дни

Пиперът се нуждае от достатъчно влага, особено през горещите дни на юли. Ако температурите са умерени, поливайте го веднъж на всеки три дни. Един полезен метод е да напълните голям съд с вода сутринта и да го оставите на слънце, за да се затопли. Поливайте пипера вечер, за да поддържате почвата влажна и растението силно.

До края на юли полейте пипера с това и реколтата му ще е по-богата от всякога

2. Подхранване с калий, фосфор или пепел

Подхранването с калий и фосфор е от съществено значение за здрав растеж на пипера. Тези хранителни вещества не само подпомагат растението, но и го предпазват от различни заболявания. Вземете чаша пепел, пресейте я и разтворете в кофа с вода. Добавете 20-30 капки йод и разбъркайте добре тора. Полейте около 300 мл от разтвора около корена на всяка растението. Това ще осигури допълнителни хранителни вещества и подкрепа за здравия растеж на пипера.

Опитните градинари никога НЕ правят това с пипера и реколтата им винаги е богата

3. Връзване на пипера и премахване на излишните листа

Не забравяйте да свършите този важен процес. Премахването на излишните листа помага на пипера да задържи важните хранителни вещества и енергия за растеж. Освен това, връзването на пипера го предпазва от прекъсване при силни вятърни пориви, които могат да нанесат щети на растението. Този процес е важна стъпка за успешното отглеждане на здрави чушки.

Със спазване на тези три съвета ще подобрите здравето и растежа на вашите пипери. Избягвайте честите грешки и се наслаждавайте на вкусни и хрупкави пипери в края на сезона.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес