Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задачи в цветната градина през ноември: Ето какви са

30 октомври 2023, 18:02 часа

Добрите градинари споделят с вас своя опит и насоки за успешна градина, за която трябва да полагате усилия и през ноември. Дори и малко време да прекарате в градината сега, това ще ви донесе големи ползи през пролетта.

Списък със задачи за градинарство през ноември

Изрежете и мулчирайте многогодишните растения точно над земята и нанесете мулч около основата на растението, за да защитите корените и да потиснете плевелите.

Грижа за градината през ноември: Добри съвети от успешни градинари

Засадете пролетни луковици и лалета

Този месец е много подходящ за засаждане на луковици на лалета. Може да го направите в саксии или директно в земята. Уверете се, че почвата е добре дренирана. Избягвайте такива луковици, които показват признаци на гниене или повреда, и засадете три пъти на дълбочината на луковицата. Може да засадите също нарциси или кокичета.

Засадете зимно цъфтящи растения

През този месец може да засадите зимни теменужки, полиантус и иглики. Може да ги засадите във висящи кошници, саксии или директно в земята.

Направете ТОВА през есента във вашата градина, за да имате успех

Засаждайте рози, храсти и дървета с гол корен

Ноември до март е период на покой за рози, храсти и дървета, в това число и овощни дървета като круши и ябълки. Те често се продават като голи корени, които са и по-бюджетни.

Преди да засадите, поставете вашето растение с гол корен в кофа с вода за половин час, за да се рехидратира. Уверете се, че зоната за отглеждане е чиста от плевели и големи камъни. Изкопайте дупка, достатъчно голяма, за да побере корените. Разбийте основата на почвата с вилица, преди да добавите лопата добре изгнила органична материя, смесена с пръст. Поставете растението изправено в центъра на дупката, запълнете я. Добавете слой мулч за финал.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес