Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За смели градинари: Как да отглеждате домати без почва

22 май 2024, 08:44 часа

Доматите са основни растения в много градини, но знаете ли, че можете да ги отглеждате без почва? Хидропонното отглеждане на домати предлага иновативен и ефикасен начин за производство на изобилни реколти от вкусни домати, без необходимостта от традиционно почвено градинарство. Днес ще ви запознаем стъпка по стъпка с процеса на отглеждане на домати чрез хидропоника, което ще ви позволи да се насладите на пресни и вкусни домати през цялата година.

Стъпка 1: Изберете вашата хидропонна система

Предлагат се няколко вида хидропонни системи, всяка със своите предимства и изисквания. Някои популярни опции за отглеждане на домати включват техника на хранителен филм (NFT), дълбоководна култура (DWC) и капкови системи. Изберете система, която отговаря на вашето пространство, бюджет и градински цели.

Още: Най-често срещаните болести по доматите и как да се справите с тях

Стъпка 2: Изберете сортове домати

Когато избирате сортове домати за хидропонно отглеждане, вземете предвид фактори като растеж, размер на плода и вкусов профил. Чери доматите и гроздовите домати са много подходящи за хидропонни системи поради компактния си размер и навици за плододаване. По-големите разновидности като биволско сърце също могат да се отглеждат чрез хидропоника с подходяща опора.

Стъпка 3: Подгответе вашата хидропонна инсталация

Настройте вашата хидропонна система според инструкциите на производителя, като се уверите, че всички компоненти са чисти и функционират правилно. Това може да включва сглобяване на резервоара, тави за засаждане, резервоар за хранителен разтвор и всички необходими помпи или тръби.

Още: Преди сезона на открито: Как да чистите бели пластмасови столове

Стъпка 4: Засаждане на доматени семена или разсад

Засадете доматените семена в кубчета от каменна вата или друга инертна среда за отглеждане, предназначена за хидропонно отглеждане. След като разсадът е развил силна коренова система, трансплантирайте ги в хидропонната система, като се уверите, че корените са напълно потопени в хранителния разтвор.

Стъпка 5: Осигурете хранителен разтвор

Още: Как да познаете розовото биволско сърце на пазара?

Доматите, отглеждани на хидропоника, разчитат на хранителен разтвор, за да си осигурят основни минерали и хранителни вещества за здравословен растеж. Използвайте балансиран хидропонен тор, формулиран специално за домати, и редовно наблюдавайте нивата на pH и EC, за да осигурите оптимално усвояване на хранителни вещества.

Стъпка 6: Поддържайте условията на околната среда

Поддържайте подходящи условия на околната среда за хидропонно отглеждане на домати, включително температура, влажност и осветление. Доматите процъфтяват при високи температури (в идеалния случай между 20-35 градуса), с нива на влажност около 60-70%. Осигурете подходящо осветление, като използвате лампи за отглеждане или естествена слънчева светлина.

Стъпка 7: Подкрепете доматените растения

С развитието на хидропонно отглежданите домати осигурете опора за растенията, за да ги предпазите от преобръщане под тежестта на плодовете. Използвайте решетки, колове или клетки за домати.

Стъпка 8: Наблюдавайте растежа и реколтата

Наблюдавайте редовно растежа на вашите хидропонни доматени растения, като проверявате за признаци на недостиг на хранителни вещества, вредители или болести.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес