Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои болести по пипера да си отваряме очите на четири - могат да съсипят реколтата

10 август 2024, 09:44 часа

Пиперът е ценен и вкусен зеленчук, но за съжаление, бива нападан от болести, които влошават качеството на чушките и съсипват реколтата.

Бактериални заболявания

Мокро гниене

Най-честата болест по чушките. За защита се използват специфични, препоръчани от агрономите фунгициди преди цъфтежа с цел профилактика. Второто пръскане може да се извърши след цъфтежа. Най-често бактериите проникват в растението през места с механични повреди.

Бактериална петнистост

Симптоми

Малки воднисти петна по гърба на листата. Петната потъмняват с течение на времето, увеличават се до 1-2 mm в диаметър, а около тях се появява жълта водниста граница. По стъблата се образуват изпъкнали светлокафяви надлъжни рани.

Профилактика и лечение

Обработвайте преди сеитба на семена, които не са третирани от производител. Ако се появят симптомите, напръскайте с 1% разтвор на меден сулфат. При поливане гледайте водата да не попада върху листата.

Златни правила за отглеждането на пипер, които всеки градинар трябва да знае

Бактериален рак

Симптоми

Малки язви и мехури по листата и стъблата. Светлокафяви петна с тъмен кант по издънки и листа. Тъмнокафяви петна със светъл кант по плодовете. С времето малките петна се сливат в големи. Растенията постепенно изсъхват.

Профилактика и лечение

Използвайте семена от доверени производители. Проветрявайте оранжерията. Избягвайте повишаване на температурата и влажността. Поливайте пипера само в корените.

Гъбични заболявания

Основните гъбични болести по пипера са сиво гниене (Botrytis cinerea), бяло гниене (Sclerotinia sclerotiorum) или алтернария (Alternaria sp.). Ето защо е необходимо бързо да се отстранят стръковете с механични повреди, както и незабавно да се избавите от болните растения, тъй като патогените бързо се разпространяват и засягат също и съседните.

Кладоспороза

Напоследък патогенът Passalora capsicicola (Cladosporium capsici) стана често срещан в насажденията със сладък пипер. Проявява се при посевите като сиви оребрени петна по долната страна на листата. Можете да се борите с болестта чрез всички фунгициди, препоръчани за употреба върху нелюти чушки. За да бъде лечението по-ефективно, препаратът трябва да се прилага върху долната част на растението и е по-добре незабавно да се отстранят засегнатите листа.

Каква е разликата между пипер и чушка?

Почвени болести

Най-често тези проблеми възникват, ако чушките са отглеждани на едно и също място в продължение на много години. Най-често срещаните заболявания са фузариум, вертицилиум и фитофтороза. Първите симптоми на тези заболявания са увяхването на листата и издънките, поради което растенията впоследствие умират. Най-ефективният метод за превенция е химическата повърхностна обработка, например поливане с разтвор на аметоктрадин и диметоморф.

Вирусни заболявания

Единственият ефективен метод за защита срещу вируси е борбата срещу вредните насекоми, по-специално трипсове и листни въшки, които са носители на вирусни заболявания.

Тютюнева мозайка

Симптоми

Жълти петна, които образуват шарка върху листата като след гравиране. Забавяне на растежа на разсад. Загиване на тъкани по главните вени. Тъмни ивици по стъблата и дръжките. Намаляване на размера на плода.

Профилактика и лечение

Калцинирайте семената преди сеитба (2 дни - при температура 50°C, още един ден - при 70°C). Накиснете семената за 10 минути в 2% разтвор на натриев хидроокис. Отстранете и изгорете всички болни растения (вирусът може да оцелее в сухи листа до 50 години).

Бронзови петна

Вирусът на бронзовите листни петна рядко се появява по листата на пипера. Най-често признаците му се забелязват върху незрели плодове под формата на некротични дълбоки ивици, в които проникват патогени на бактериални заболявания.

Краставична мозайка

Нападнатите от вируса на краставичната мозайка (CMV) пиперени растения често се отличават с грапавост по повърхността на плодовете и стъблата.

Картофен вирус (PVY)

Този вирус предизвиква значителна деформация по чушките на сладкия пипер – те се набръчкват и придобиват топчеста форма.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес