Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво да внимаваме при поливане на орхидеята в жегите?

01 август 2024, 11:22 часа

Стайните орхидеи винаги са привличали вниманието. Оригинални и изпъкващи сред останалите цветя, тези красавици наистина принадлежат към „елита“ в своя свят. Но грижата за орхидеите през лятото изисква специално внимание – това е най-рисковият период, когато те може да пострадат от неправилно поливане, местоположение и т. н.

Къде да поставите орхидеята през лятото?

На първо място е от значение правилното местоположение на цветето спрямо източниците на светлина, но и на прах. За нормално развитие това растение се нуждае от осветление в продължение на 12 часа всеки ден – обаче не търпи директно излагане на пряка слънчева светлина.

Ето защо основното правило за поставяне през лятото е: никакви прозорци или тераси с южно изложение. Ако няма други възможности, трябва да отдръпнете саксията от перваза на прозореца дълбоко навътре в стаята, където растението ще има достатъчно светлина, но листата не ще са в пряк контакт с изгарящите обедни лъчи. Също така е нежелателно да поставите орхидея на перваза на отворен прозорец, ако е обърнат към активен път.

В нашето разбиране прахът е просто мръсотия, но за орхидеята това е крадец на влага, от която цветето спешно се нуждае. Колкото повече прах има във въздуха, толкова по-сух е той и толкова повече страда орхидеята. Ако няма къде да избягате от праха, просто давайте на екзотичната си домашна любимка по-често душ, което едновременно ще отмива праха от растението и ще го овлажнява.

Поливане на орхидеята през лятото

Поливането на орхидеи през лятото става по-често, средно до 2-4 пъти седмично. Точният обем на водата и честотата на поливане са фактори, които се определят индивидуално в зависимост от температурата на въздуха, вида на орхидеята, нейния размер и т. н.

Основният критерий е нивото на влага в саксията. В прозрачните саксии това може да се определи от наличието на капки кондензат. Ако те осейват гъсто стените на саксията, значи има достатъчно влага. А когато количеството на кондензата намалее или капките станат много редки, е време да полеете растението. В непрозрачните саксии този параметър се определя чрез потапяне на клечка или лента хартия в субстрата. Ако има достатъчно влага, върху клечката трябва да има мокра следа, а ръбът на хартията, стърчащ над субстрата, ще бъде наситен с вода след около минута.

По-добре е да повишите нивото на влажност в корените не чрез директно поливане, а чрез потапяне на саксията във вода. Нивото на водата трябва да съответства на нивото на почвата. Оставете саксията така за 30-40 минути, през което време субстратът ще има време да се насити с влага и корените ще имат достатъчно вода за следващите няколко дни. Също така не забравяйте за „хигиенните процедури“ - напояване на надземната част на орхидеята от душ или спрей-бутилка. Поливането трябва да е обилно - водата трябва да се търкаля от листата, заедно с което ще се отстранят прах и други замърсители.

Грижа за цъфтяща орхидея

Вече утвърдените правила остават в сила и се допълват само от следните.

Осигурете на растението разлика между дневните и нощните температури от 3-6℃. Това ще удължи периода на цъфтеж и ще стимулира орхидеята да образува нови пъпки. За да създадете такава температурна разлика, достатъчно е да държите орхидеята на балкона нощем през лятото, а през деня връщайте растението на обичайното му място в стаята.

Заменете 2-3 поливки месечно с течни торове. Уверете се, че субстратът е достатъчно влажен; ако не е, полейте растението и едва след 1-2 дни добавете тор.

За подпомагане на орхидеята по време на активен растеж и цъфтеж може също да пръскате листата с тонизиращи спрейове, които подобряват състоянието им, стимулират цъфтежа, намаляват натрупването на прах.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес