Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да се радвате на красива цъфтяща БЕГОНИЯ, направете ТОВА

13 април 2022, 18:30 часа

Бегонията е красиво, бюджетно и предпочитано цвете за дома и градината. Но видовете от семейството на бегониите не са никак малко и съществуват различни правила и начини за отглеждането им. Въпреки че не знаем с какъв вид сте се снабдили вие, има няколко общовалидни правила в цветарството и градинарството, които ще ви помогнат да отгледате едно здраво и красиво цвете, на което да се радвате дълги години. Ето няколко съвета от опитни цветари в следващите редове.

•    Когато дадено растение е в период на цъфтеж, то в никакъв случай не бива да се пресажда, защото рискувате като за начало да погубите цветовете и пъпките, които са се появили;
•    За да се приспособи цветето към новата обстановка са му нужни около 2 до 3 седмици. През това време е ваша задача да определите къде точно да го поставите, присадите и как да се грижите за него. Потърсете информация в интернет или в доверен цветарски магазин за това какво е най-подходящо за вашия вид растение и как да го отглеждате правилно. Препоръчително е да го разположите на светло място, но без прекален досег на пряка слънчева светлина, далеч от всякакви отоплителни уреди и течение;
•    Когато донесете ново растение в дома си, за да сте сигурни, че то не е заразено, в началото го дръжте по-далеч от останалите и наблюдавайте развитието му;

В цветарските магазини най-често срещаният вид бегония е бегония елатиор, можем да дадем по-специфични съвети относно отглеждането на този вид растение от семейството. 

Лесни за отглеждане цветя, които буквално нямат нужда от вашите грижи

Бегония елатиор

Тази бегония е хибриден вид и цъфти през късния зимен период, специално разработена с тази цел. Капризна е относно отглеждане и много хора изчакват да премине периодът на цъфтеж, след което е изоставят, защото изисква определени и специфични разположения откъм светлина. По време на растежа си, тази бегония изисква поне 16 часа светлина, което през зимата изисква и допълнително изкуствено осветяване. Освен за светлината, бегония елатиор има специални изисквания и за влажността и температурата на въздуха в помещенията, както и на поливането. 

Почвата трябва да се поддържа умерено влажна с редовни, но не много обилни поливки. Не намокряйте стъблото, цветовете или листата и не оставяйте вода в подложката, тъй като има опасност от бързо загниване. 
При прецъфтели цветове трябва да ги премахнете веднага след като ги забележите. Торът е добре да бъде с минимално съдържание на азот. Препоръчително е да не пресаждате цветето по време на растеж, но ако решите да го сторите – изберете по-голяма саксия и почвена смес за сентполии.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес