Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да е богата реколтата на черешите, направете това през пролетта

08 април 2024, 06:30 часа

Реколтата на черешите зависи от правилните действия на градинарите през пролетта.

Със затоплянето на времето през пролетта е необходимо да се погрижите за здравето на дървото, тоест да защитите многогодишните овощни култури от болести и неприятели.

Третиране на черешовите дръвчета през пролетта

По това време трябва да се използва меден сулфат, който надеждно предпазва овощните и декоративните култури от болести. За тази цели се приготвя 1% разтвор на меден сулфат във вода при стайна температура. Често за първото пръскане се използва урея.Третирането се осъществява преди активизиране на потока от сокове.

Засаждане на череша - с какво задължително трябва да се поръси почвата

Част от правилната грижа е използването на индустриални препарати срещу черешова муха и червеи.

Препоръчително е всеки път да използвате различни препарати за третиране, тъй като продукт от един и същи производител може да е неефективен поради факта, че вредителите ще развият резистентност. Обработката срещу вредители се извършва, след като температурата на въздуха се устанвови стабилна в стойност от +5 градуса по Целзий.

Дървото се пръска отново, когато пъпките започнат да растат, и трети път преди цъфтежа. Окончателната обработка се извършва върху плодниците.

Важна е и грижата за череши през първите 3 години след засаждането. Тя включва:

  • Торене със сложни и органични торове. 
  • Периодично плитко разкопаване на почвата в кръга на ствола на дървото. 
  • Контрол на плевелите.
  • Поливане при сухо време. 
  • Защита от болести и неприятели.

Когато дървото започне да дава плодове, грижата се променя в известна степен: За добро плододаване трябва да прилагате минерални и органични торове - веднъж през лятото и веднъж по време на есенното копаене. Също така през есента можете да покриете областта на ствола на дървото в кръг с пресен оборски тор, като в този случай земята няма да бъде изкопана. Плиткото разкопаване се извършва веднъж или два пъти на сезон. То трябва да се извършва много внимателно, за да не се повредят корените. Поради повишената киселинност на почвата, понякога образвуалите се плодове падат; трябва да добавите варов разтвор на всеки пет години. Необходимо е да се извършва редовна проверка на дръвчето, за да се предотврати разпространението на болести или вредители и своевременно да се предприемат подходящи мерки за борба с тях. През есента е задължително и санитарно подрязване на растенията.

Задължително ли е да се пръскат черешите през април

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес