Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да цъфти пищно хризантемата, направете тези 3 неща преди началото на зимата

03 ноември 2023, 10:43 часа

Обичана от мнозина, хризантемата е цвете, което през есента „заспива“, за да се прероди отново с настъпването на пролетта.

В навечерието на зимата на тези цветя трябва да бъде осигурена подходяща грижа в 3 стъпки, включваща торене, поливане и подрязване.

Грижи за хризантемите

Изберете комплексен минерален тор за цветя, използван за есенно подхранване. Той съдържа необходимите за растенията фосфор и калий, както и други необходими елементи.

Градинар: Напревете това, ако искате хризантемите винаги да са красиви и цъфтящи

През есента цветята все още се нуждаят от редовно поливане (разбира се, освен когато навън вали).

Поливането няколко седмици преди очакваното начало на замръзване е особено важно, след което земята около хризантемите трябва да бъде покрита със слой мулч.

Резитбата, при която надземната част на хризантемите се подкъсвява до 10 см, може да започне едва след като температурата навън достигне минусови температури.

Тези цветя са светлолюбиви култури и за тях се избират само ярко осветени места. Те не се страхуват от течения и ветрове, чувстват се добре на открити места, но в случая може да има проблеми с полагането на издънки.

Хризантемите няма да растат в ниски райони, с риск от преовлажняване или частично преовлажняване на почвата при продължителни дъждове. Ето защо най-добрата стратегия е да изберете издигнати места за тези цветя или да осигурите дренаж на почвата, за да създадете по-подходящи условия за тях.

Хризантемите, растящи на открито, предпочитат глинести почви с висока хранителна стойност. Ако почвата е твърде рохка или, обратно, глинеста, преди засаждане можете да я коригирате, но е по-добре да извършите тази обработка предварително. Хумус, компост, торф се добавят към почвата, а пясъкът също се добавя при тежки почви. Преди засаждане избраното за целта мястото се изкопава дълбоко, като се добавят допълнителна порция органични и пълни минерални торове. За контейнерни хризантеми се използват висококачествени, водопропускливи, хранителни почвени смеси, съдържащи органични торове (оптимално хумус). Изискванията към реакцията на почвата не са еднакви при всички видове от това цвете. Повечето видове виреят в неутрална почва, но корейската хризантема обича леко кисели субстрати, а други видове обичат алкални.

Хризантемите, отглеждани в открита почва не понасят преовлажняване, така че е по-добре да не ги поливате изобщо, отколкото да прекалявате: дори в периоди на продължителна суша това великолепно растение може да се справи без поливане.

Обикновено растенията се нуждаят от системно поливане не по време на цъфтежа, а по време на етапа на активен растеж. След като започне цъфтежът, поливането може да се спре, защото рисковете от прекаляването с него ще бъдат много по-големи от положителното му въздействие.

Още: Направете това с хризантемата през октомври и студът няма да я съсипе

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес