Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте колко е полезен чаят от борови иглички

15 март 2023, 17:45 часа

Ароматният чай от борови иглички е чудесен начин да се потопите в коледния дух у дома. Борът е не само красиво дърво, но и полезна билка. От боровите иглички не само се приготвя вкусен чай, но и се отделят ценни етерични масла.

Няма да повярвате колко е полезен червеният кантарион

Как да си направим сироп от борови пъпки

Сироп от борови пъпки - 500 г борови пъпки се сваряват с 1 кг. Захарта се сварява с 2 литра вода. Полученият гъст сироп се прецежда и се пие както е или се разрежда с вода и лимонов сок.

Как се прави отвара от борови пъпки

Отвара от борови пъпки - вземете шепа борови пъпки, залейте ги с 250 мл вряла вода и след 10-15 минути изпийте чая малко топъл или студен. Боровият сироп се препоръчва за повишаване на имунитета (пийте по 2-3 лъжици на ден в продължение на 1-2 седмици), лечение на простудни и белодробни заболявания, анемия, камъни в бъбреците, подагра, хемороиди, нарушения на работоспособността и мъжко безплодие.

Как се прави тинктура от борови иглички

Шепа ситно нарязани борови иглички се заливат с чаша ракия, оставят се в този вид за две седмици, след което се прецеждат, разтварят се по няколко капки във вода няколко пъти на ден и се пият. Тинктурата от борови иглички е полезна при цистит.

Полезен ли е боровият мед?

Боровият мед е витаминозна бомба. Той е много ефективен при настинки, кашлица, възпаление на сливиците и венците.

Колко е полезен БЕЛИЯТ РАВНЕЦ и за какво се ползва?

Как се прави мехлем от смола

Мехлем от смола - разтопете пакетче масло, добавете малко количество смола, разбъркайте до гладка смес и оставете да изстине. Използва се при кожни заболявания, изгаряния, циреи, гнойни рани, ревматизъм и радикулит.

Борът се съдържа в много козметични рецепти.

Борът се използва и в много антиперспиранти за подмладяване и стягане на кожата, а през студените зими - за омекотяване, овлажняване и защита на устните.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес