Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Веднага засадете ТОВА растение след прибирането на реколтата от домати

23 септември 2023, 18:44 часа

След като приберете реколтата от доматите ви, има едно важно растение, което трябва задължително да засадите на тяхно място в градината. Това растение е ръжта, и то изпълнява няколко важни функции, които подобряват здравето на почвата и предпазват от болести и вредители.

След като приберете картофите, засадете това в градината

Първата стъпка след прибирането на доматите е почистване на лехите и разкопаване на почвата. Изчакайте няколко дни, за да позволите на плевелите да покълнат и след това разкопайте почвата отново на половин сантиметър дълбочина.

Следващата стъпка е да изработите дупки с дълбочина около 4 см на разстояние 10-15 см една от друга, в зависимост от това кога ще сеете ръжта. Поставете семената ръж в тези дупки, като обикновено за сто квадратни метра ще са ви необходими около 200 грама семена.

Зелени торове за здрава и успешна реколта! Ето кои са те

Ръжта покълва при температура от 5 градуса по Целзий и продължава да расте до падането на сланата. Насажденията може да останат в градината до април, но след този момент разкопаването на почвата може да бъде затруднено поради мощната коренова система на растението.

Засаждането на ръж след доматите помага за възстановяване на плодородието на почвата и създава здрава среда за следващия сезон на отглеждане на разнообразни култури.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес