Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно правило: С какво НИКОГА да не смесвате пепелта?

29 септември 2023, 15:46 часа

Използването на дървесна пепел в градината може да бъде изключително полезно за подхранване на почвата и растенията. Но има едно основно правило, което всеки градинар трябва да знае, за да избегне негативни последици. Никога не смесвайте дървесната пепел с азотни минерални добавки като амониев нитрат, амофос или амониев сулфат.

Защо е важно да не смесваме тези два елемента?

Когато се комбинират, дървесната пепел и азотните торове предизвикват химическа реакция, която води до изпарение на амоняк. Резултатът е, че растенията няма да получат необходимия азот, от който се нуждаят за растеж. В някои случаи почвата ще загуби целия си наличен азот. Този дефицит на азот може да доведе до пожълтяване и изсъхване на растенията.

Кога НЕ трябва да се използва пепел в градината - всеки градинар трябва да знае това

Съчетаването на дървесната пепел с азотно-фосфорни минерални добавки също не е препоръчително, тъй като те включват фосфор, който може да намали ефективността на хранителния състав. Въпреки че нарушаването на това правило може да не доведе до незабавни отрицателни последици, в дългосрочен план то може да намали добивите ви или дори да унищожи растенията в градината ви.

Запомнете това важно правило и растежа, и развитието на вашия градинарски рай, ще е безпроблемен.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес