Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ви само буркан - направете това и ще имате кълнове цяла зима

03 ноември 2022, 07:10 часа

Свежи, ароматни и хранителни кълнове са чудесно допълнение към всяко ястие и са лесни за отглеждане у дома само с малко време и усилия. В това ръководство ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, за да започнете да отглеждате собствени кълнове. Прочетете, за да научите повече!

Какво ще ви е необходимо

За да започнете да отглеждате кълнове, ще ви трябват следните материали:

-Голям буркан или друг вид съд с широк отвор

-Цедка, която да пасва на горната част на буркана (може да е мрежеста цедка, тензух или дори филтър за кафе)

-Гумена лента или друг вид ластик за закрепване на цедката върху горната част на буркана

-Семена за покълване (люцерна, броколи, репички и боб мунг са добри варианти)

-Вода

Инструкции

1. Започнете, като добавите две супени лъжици от избраните от вас кълнящи семена в буркана. Напълнете буркана с хладка вода и разбъркайте внимателно, докато семената се потопят напълно. Покрийте буркана с цедка и я закрепете с ластик. Оставете семената да се накиснат за около 12 часа. През това време не забравяйте да следите нивото на водата и да добавяте още, ако е необходимо, така че всички семена да останат потопени.

2. След като изминат 12 часа, излейте цялата вода от буркана и изплакнете добре семената. Добавете прясна хладка вода в буркана и разбъркайте внимателно, преди да го покриете отново с цедката. Повторете този процес на изплакване и отцеждане още два пъти.

Миризма на храна в кухнята? Без проветряване и за 20 секунди ще забравите за нея

3. След като изплакнете семената за трети път, оставете ги на хладно и тъмно място и ги оставете да покълнат за 3-5 дни. Не забравяйте да ги изплаквате поне веднъж на ден през този период от време. За да направите това, просто добавете прясна хладка вода в буркана, разбъркайте внимателно, отцедете водата и след това изплакнете семената за последен път, преди да ги поставите отново на хладно и тъмно място.

4. След като минат 3-5 дни, вашите кълнове трябва да са готови за събиране! Изплакнете ги за последен път и след това излейте цялата вода. Прехвърлете кълновете в чиста купа или съд и се наслаждавайте! Съхранявайте остатъците от кълнове в покрит съд в хладилника, където ще останат свежи до една седмица.

Надяваме се, че това ръководство за начинаещи за отглеждане на кълнове у дома ви е харесало! Само с няколко консуматива и прости инструкции можете да се наслаждавате на пресни кълнове по всяко време.

Борислав Малинов
Борислав Малинов Отговорен редактор
Новините днес