Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се режат малините през август?

04 август 2024, 17:49 часа

Всички градинари с опит знаят много добре, че богата реколта от малини може да се получи само от двегодишни издънки. След плододаване те трябва да бъдат подрязани, в противен случай новите издънки ще отнемат силата на растението. Ето защо трябва да знаете как да режете малини правилно и кога да започнете.

Защо и как да режем малини през август?

След плододаване леторастите отнемат силата на храста, засенчват насажденията, което води до появата на вредители и болести.

Ако торите малините така, ще получите 10 пъти по-богата реколта

Първо се изрязват слаби млади издънки, от които се оставят 2-4 от най-силните. Разрезът трябва да е близо до повърхността на почвата. Можете да го третирате с дървесна пепел, за да предотвратите инфекция. Второ, премахват се клони и издънки, които вече са дали плод. Това ще помогне на младите издънки да растат и да се развият, а също така ще предотврати удебеляването на насажденията. Трето, можете да отрежете горната част на малината.

Едногодишните издънки, които остават в ягодоплодната градина, се съкращават с 10 см. Подрязването им стимулира растежа на страничните клони, което води до повече плодове през новия сезон. 

Други грижи за малините след плододването

Обикновено, когато подхранват малини, градинарите редуват минерални и органични торове. Ако през първата година след засаждането са били приложени минерални торове, тогава след няколко години можете да добавите органична материя към храста. Това може да бъде угнил тор или компост в количество от 5 кг на 1 квадратен метър.

Следващата година след плододаване можете да добавите 50 гр суперфосфат и 40 гр калиев сулфат. През втората половина на лятото трябва да избягвате торове, които съдържат значителна част азот. Азотът насърчава растежа на зелената маса и появата на млади издънки. През втората половина на лятото това е абсолютно безполезно, храстът трябва да се подготви за зимата.

Много градинари забравят за съществуването на храст, след като даде плод. Подобни действия могат да доведат до значително намаляване на реколтата през следващата година. Трябва да продължите да поливате храстите до началото на замръзване като използваното количество вода е 30-40 литра на храст на всеки 7-10 дни.

Важно е да знаете , че водата може да е студена, но не и ледена. Ледената вода от кладенец може просто да унищожи малините.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат малини

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес