Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триковете за успешно отглеждане на ягоди в градината ви

12 юни 2023, 07:15 часа

Ягодите са вкусни и популярни плодове, но за да имате успешен урожай, е важно да знаете някои основни принципи за отглеждането им. Ето някои важни факти, които трябва да знаете:

Използвайте органични торове за по-добър растеж

Ягодите се развиват най-добре, когато им се осигуряват органични торове. В момента е лесно да си закупите такива торове от магазините. Преди да засадите ягодите, трябва да изкопаете дупки на отбелязаните места в градината. За да се вкоренят по-добре, е препоръчително да засадите няколко растения с корени в една дупка. Добавете тор в дупката и разбъркайте земята. След това засаждайте растенията и добавете почва. Оставете около 30 см разстояние между дупките, за да няма прекомерно задръстване. Важно е да помните, че ягодите обичат влага, затова почвата трябва да бъде поддържана влажна, особено след засаждането.

Кой НЕ трябва да яде ягоди

Сменяйте местата и сортовете за предпазване от болести

Ягодите бързо остаряват и губят производителността си, затова не е препоръчително да ги отглеждате на едно и също място повече от 4-5 години. Идеалният вариант е да сменяте местата за отглеждане и да засаждате нови растения всяка година. Това ще намали риска от разпространение на болести и вредители и ще помогне за възстановяване на плодородието на почвата. Също така, сменяйте и сортовете ягоди, които отглеждате, за да избегнете монокултурата и да намалите риска от разпространение на болести. Изпробвайте различни сортове и открийте тези, които са най-подходящи за вашата градина.

След такова подхранване, ЯГОДИТЕ ще дадат ТРОЙНА реколта

Размножавайте ягодите по правилния начин

За да запазите качествата на вашия ягодов посадъчен материал, е препоръчително да го подготвите по време на реколтата. Отберете най-добрите растения със здрави и равномерни плодове и използвайте ги за следващия сезон. Засаждайте ягодите в добре осветени места през юли и се уверете, че почвата е почивала от градински ягоди поне 4 години или от други растения като картофи и домати поне 2 години.

Ако покриете почвата с това, реколтата от ЯГОДИ ще е ДВОЙНА

Покриване на ягодите през зимата

Покриването на ягодите през зимата зависи от климатичните условия във вашата област. В случай на много студени зими или силни снеговалежи, е добре да подготвите оранжерия или друг вид защита за растенията си.

Отглеждането на ягоди в градината може да бъде особено, но си струва. Следвайки тези съвети, ще можете да се насладите на вкусните плодове и да имате успешна ягодова градина всяка година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес