Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове и ТОП съвети за създаване на билкова градина у дома

26 април 2023, 18:27 часа

Билковата градина у дома е чудесен избор, ако искате да имате пресни и свежи подправки винаги под ръка, докато готвите. Ако живеете в апартамент и нямате домашна градина - отглеждането на билки в саксии е вашето решение. Дори и да сте начинаещ градинар ще се справите отлично, ако спазите няколко основни правила.

Съвети и трикове за билкова градина, която да създадете сами у дома в саксии.

- Купете растения – Ако това е първият ви опит в градинарството, може да имате по-голям успех, като закупите разсад от местния разсадник, вместо да започнете растенията от семена. Покълването на растенията в саксия изисква стриктно спазване на нивата на влажност на почвата и слънчева светлина.

Билкова градина у дома: Как да си направите?

- Използвайте качествена почва за саксии – Не е препоръчително да използвате градинската почва от задния двор, защото може да внесете вредители и болести във вътрешната билкова градина.

Точно тук се крие една от тайните за успешна билкова градина у дома - закупуване на качествена почва за саксии за отглеждане на билки.

- Добър дренаж – Добрият дренаж е от съществено значение за здрави билки. Изберете саксии с големи дренажни отвори. Кокосови влакна или филтър за кафе работят перфектно, за да задържат почвата вътре в саксията.

- Глинени или пластмасови саксии – Друг хитър трик, който да приложите – споделен от добрите градинари, е използването на глинени саксии. Порестият характер на глината позволява на саксиите да изсъхнат по-бързо, особено когато се преполиват.

Отглеждане на билки в градината: Какво трябва да знаете?

- Осигурете много слънчева светлина – Поставете саксиите с билки на прозорец с южно изложение, където могат да получат достатъчно слънчева светлина за деня. Това е добър съвет, който да последвате. Повечето билки растат по-бързо и имат по-компактна форма, когато получават минимум шест часа пряка слънчева светлина на ден.

- Берете често – Една от тайните на отглеждането на билки от експертите в градината е редовното събиране на билки, отглеждани в контейнери. Прищипването на растящите върхове предпазва растенията от вретенообразуване и предотвратява ранния им цъфтеж. Много видове билки имат по-богат, по-силен вкус преди цъфтежа.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес