Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с пепел - през пролетта или есента е най-добре да се прави

20 май 2024, 10:52 часа

Пепелта е един от любимите торове на градинарите, които искат да сведат до минимум употребата на химия в градината си. Тя е ценен тор заради изобилието си от полезни микроелементи.

Кога е най-добре да се прави торене с пепел?

Но кога е по-добре да я добавите към почвата - през пролетта или есента? Всеки градинар трябва да е наясно с отговора на този въпрос.

Независимо от това дали торите през есенните или пролетните месеци, няма особена разлика в резултата. Но все пак, градинарите с опит препоръчват добавянето на пепел през пролетта. Като основен тор, който е богат на фосфор и калий, тя трябва да се прилага в началото на пролетта при копаене.

Пепел и сода - рецептата, която трябва да знае всеки градинар

Този метод гарантира избягване на стрес за растенията, включително и згаряния в корените, което често се наблюдава поради внезапно алкализиране на почвата.

Ако торенето с пепел се прилага в началото на пролетта, то, до момента на засаждане на растенията, почвата има време да стане неутрална.

Също така не се препоръчва комбинирането на пепел с други органични, както и с азотни и фосфорни торове. Пепелта не може да се използва едновременно с оборски тор, селитра, доломитово брашно и суперфосфат. Когато тези вещества взаимодействат, те предизвикват алкализиране на почвата и образуват вещества, които растенията не могат да усвоят.

Редовното използване на пепел изисква контролиране pH на почвата. Ако стойността надвишава 7,0, веществото не може да се използва.

По-голямата част от растенията реагират добре на добавянето на пепел. Някои от тях не могат да се развият пълноценно и да дадат високи добиви без съдържащите се в пепелта вещества. Те включват: чушки, домати, патладжани, лук, чесън, копър, магданоз, цвекло, моркови, краставици, картофи, бобови растения, ябълкови дървета, грозде, декоративни цветя – рози, петунии, хризантеми, лилиуми.

По отношение на времето за използване на този тор, трябва да се вземат предвид и особеностите на почвата. Ако тя е глинеста, по-добре е да използвате веществото през есента, така че нейният състав да се подобри до пролетта. Ако почвата е песъчлива, пепелта се добавя през пролетта, 2-3 седмици преди засаждането на разсад или семена.

Торът може да се прилага по различни начини: 

  • поръсете почвата преди копаене; 
  • използвайте за поливане - вземете сухото вещество (200 гр) и го разредете във вода (10 литра), оставете да се кисне 5-7 дни (разтворът трябва да се разбърква веднъж на ден) и след това поливайте растенията с него.

При торене трябва да се избягва директен контакт на стъблата или кореновата система на растенията (особено на разсада) с приготвения тор. Пепелта причинява изгаряния, така че трябва да се смеси с пръст преди употреба.

Растенията, които НЕ трябва да се торят с пепел

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес