Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с калий - какво трябва да знае всеки градинар

07 август 2024, 14:17 часа

Калият е един от най-важните елементи за растенията, без който е невъзможно да се получи здрава и богата реколта. Но, както във всичко, е важно и необходимо да се поддържа баланс в торенето

Какво е калиев нитрат и калиев сулфат

Калиевият нитрат, или калиевата селитра, е ефективен, широко използван тор с високо съдържание на калий (около 46%) и азот (13%). Калиевият сулфат или калиевият сулфат е тор, който съдържа голям процент калий: около 50% калиев оксид. Съставът съдържа също сяра (около 18%), магнезий (3%) и калций (0,4%).

Защо химическите торове са вредни - 7 вреди от тях, които трябва да знае всеки градинар

И в двата случая има високо съдържание на калий, но в първия има и азот. Това може да стимулира културите да се угояват, но ако през август има много дъжд, нитратите нямат време да се натрупат. Ако има вероятност културите да растат прекомерно в листна маса, тогава е по-добре да използвате калиев сулфат. 

Ако листата на доматите, чушките, краставиците, морковите и цвеклото са зелени и здрави, тогава е по-добре сега да използвате безазотни торове за подхранване.

Как да използвате калиев нитрат в градината

Златното правило е, че е по-добре да се подхранва недостатъчно, отколкото да се прехранва. Важно е да се избере и правилният метод за торене. За кореново приложение, когато разтворът се прилага под корена, концентратът трябва да е по-наситен, отколкото когато се прилага върху листата чрез пръскане.

Максималната доза калиев нитрат за кореново подхранване за зеленчукови култури е 20 грама на 10 литра, за овощни дървета - 25 грама на 10 литра, а за листно торене - 10 грама на 10 литра.

Калиевият сулфат се внася сух в почвата или се полива под формата на разтвор под корена. Максималната концентрация е 10 грама на 10 литра. Ако го разредите с 1-2 грама по-малко от посочената доза, това няма да промени фундаментално ситуацията. Но излишъкът може да унищожи културите.

Разтвор на който и да е от тези два тора трябва да се използва веднага след разреждането и да се полива само върху почва, която вече е добре напоена с обикновена вода.

Недостиг на калий при домати и краставици

На първо място, кореноплодните зеленчуци страдат от липса на калий: моркови, цвекло. Листата ще бъдат къси и леко кафеникави. Но този елемент е необходим на всички овощни и ягодоплодни култури, домати, чушки, краставици.

Ако доматите нямат достатъчно калий, тогава по дръжката се появяват петна, листата се извиват и по тях се вижда някакъв кант, сякаш съхнат.

При краставиците плодовете стават като круша - те се стесняват към дръжката, а листата стават набръчкани. Зелето може да стане синкаво-зелено и листата да се извият надолу.

Какво се случва, ако прекалите при торенето с калий?

Ако се увлечете по торенето с калиев нитрат, вместо растения, отрупани с плодове, можете да получите богата, буйна зеленина - това е най-добрият сценарий. В най-лошия - нитратни плодове. Веднага след като на храстите се появи зрееща култура, няма смисъл от торене с калий.

Прекомерното натрупване на калий в почвата води до лошо усвояване на магнезий и калций. И това е пряк път към разцъфтяване и гниене на домати и други физиологични проблеми в растенията. Те значително забавят растежа си, ако ги прехранвате с калий.

Можете да подхранвате веднъж или два пъти месечно - по време на цъфтеж, бутонизация и завързване на плодове. Когато настъпи фазата на зачервяване на плодовете на първи и втори грозд, калиевото торене трябва да се преустанови. 

През август торете доматите и краставиците само с този тор - реколтата им ще е два пъти по-богата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес