Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на малините през юни - трябва ви 1 лъжица от това

22 май 2024, 10:25 часа

През първата половина на юни всеки градинар има възможността да увеличи шансовете за добра реколта от малини до почти сто процента. Достатъчно е само да се извърши правилното торене.

Има един тор, който при навременно внасяне в почвата гарантира, че растението получава всички необходими микроелементи.

Как се торят малини в началото на юни

През този период нитроамофоската оказва положителен ефект върху състоянието на растението. Този комплексен тор е източник на азот, калий и фосфор.

Важно е храстът да не страда нито от излишък, нито от дефицит на тези микроелементи: всичко да е балансирано.

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

Всеки малинов храст трябва да получи една супена лъжица нитроамофоска. Резултатът ще бъде образуването на големи и сладки плодове. След употребата на този тор градинарят определено няма да бъде разочарован от реколтата от малиновите храсти.

Грижа за малините за добра реколта

Най-важното е правилното поливане. Това растение обича влагата, така че е важно да го поливате два или три пъти седмично. Храстите трябва да получат достатъчно количество вода. Това ще помогне за предотвратяване на изсъхването на корените.

Обилното поливане е вредно за малините. Ако водата застоява, това е изпълнено с риск от гниене на младите корени, което от своя страна намалява добива на храстите.

За задържане на влагата в почвата и по-добра реколта, мулчирайте. Това ще намали броя на вредителите и плевелите. Можете да мулчирате по всяко време на годината, обикновено това се прави след зимата. За целта са подходящи торф, слама, тор или хумус.

Торенето също влияе върху добива: използвайте органичен и минерален тор. Но е необходимо тези торове да се прилагат в правилния ред. Първо, през пролетта се използват минерални торове, през лятото може да се прилага фосфорно-калиев тор.

Течните органични торове с хумати могат да се използват през целия летен сезон, с изключение на датите на прибиране на реколтата. Ако не разполагате с такива торове, обикновената дървесна пепел ще свърши работа.

В средата на края на юли можете да торите малини листно. Напръскайте храстите с карбамид, разреден във вода в съотношение 1 супена лъжица на кофа вода.

Може ли да се торят малините с пепел?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес