Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на ягодите през есента - ето как се прави

03 септември 2024, 12:56 часа

Есенното торене на ягоди се счита за най-важното в поредица от агротехнически дейности в грижат за тази култура. От него зависи добивът на реколтата и правилната подготовка на растението за зимата. През есента можете да се откажете от органичните торове. но дори и в случая е възможно да се извърши торене с пепел и оборски тор. Торенето с минерални торове ще бъде по-лесно и ефективно.

Торене на ягодите през есента

Минералните торове, които могат да се прилагат сухи или под формата на разтвори, са подходящи за употреба в случая. Във всеки случай процедурата се комбинира с поливане.

Подходящи за целта са следните торове:

  • Калиева сол. Торът се разтваря във вода в следните количества -  20 грама тор на 10 литра вода.
  • Суперфосфат – разтворът се приготвя в съотношение 10 грама тор на 10 литра вода.

С какво и как се торят ягодите след плододаване?

И първият, и вторият тор се използват за напояване между редовете.

Друг вариант е да разтворите 2 супени лъжии нитрофоска и 20 гр калиева сол на 10 литра вода. В този случай консумацията на разтвора е до 1 литър на храст.

Най-лесният вариант за подхранване на ягоди през септември е прилагането на комплексен есенен тор. Минералните торове са добри, защото ви позволяват точно да изчислите консумацията според инструкциите. Правилното есенно торене ще позволи на растенията да възстановят силата си преди настъпването на студеното време и да произведат богата реколта през новия сезон.

През септември ягодовите храсти са изтощени, растенията са изразходвали много енергия за узряване на плодовете, така че преди зимуването е необходимо да ги подхраните на два етапа:

  • В началото на септември, на фазата на зелени листа. 
  •  Преди първата слана (обикновено през втората половина на октомври). 

При второто торене за ягоди внимателно се въвеждат хранителни състави, съдържащи азот, в противен случай растенията ще получат нов стимул за растеж на зелена маса, което е нежелателно през есента преди зимуването.

В първия етап на есенното подхранване на ягоди можете да използвате инфузия на оборски тор и впда в съотношение 1:10, която се използва за поливане на храстите (не повече от 1 литър за възрастно растение). Разтворът, приготвен от 2 литра вода и 100 гр мая, се кисне, след това се разтваря в 8 литра вода, оставя се да се настоява няколко часа и се напояват храстите с него. Това торене обогатява растенията с микроелементи, фитохормони и задоволява нуждите на растенията от витамини от група В.

Торене на ягодите през август - ето как е правилно да се прави

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес