Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на ябълките през октомври - трябва ви само 2 съставки

07 октомври 2024, 20:54 часа

Октомври е идеалният период за грижи за овощните дървета, в това число и за ябълките. За да получите изобилна реколта през следващата година, през октомври си струва да добавите два вида естествени торове към почвата, които имат благоприятен ефект върху ябълковите дървета. Ето кои две естествени съставки имат положителен ефект върху плододаването на дърветата.

Как да торим ябълковото дърво през октомври?

Достатъчно е да добавите смес от компост и торф веднъж на две години, за да поддържате дърветата здрави и да дават големи и сочни плодове.

Експерт: Направете това с ябълките, за да премахнете пестицидите

Предимствата на използването на тази смес от натурални съставки е, че съдържа всички необходими хранителни вещества за растежа и развитието на ябълковите дървета.

Освен това торфът, смесен с компост, има благоприятен ефект върху почвата, като я прави по-рохкава и по-плодородна. Торът се прилага в сухо време. Почистете старателно под ябълковите дървета. Нанесете сместа на дълбочина не повече от 15 сантиметра. Количеството на тора зависи от възрастта на вашите ябълкови дървета: младите дървета изискват до 5 килограма от всяка съставка; за възрастни дървета добавете 1 кофа компост и торф.

Също толкова важен етап в подготовката за зимата е санитарното подрязване на клони: сухи, болни, счупени или растящи вътре в короната. Те трябва да бъдат отстранени така, че срезът да е гладък и равен.

Много е важно да третирате срязаните зони с разтвор на меден сулфат в количество на чаена лъжичка на литър вода. След това намажете с градински лак или парафин. Третирането ще предотврати размножаването на спори от дървесни гъби, които са активни във влажната среда на резниците. Не би било лоша идея да използвате същия лак, за да покриете пукнатини,които могат да се появят по стовола на дървото през сезона.

Санитарното подрязване на клоните трябва да се извършва само в сухо време при температура на въздуха най-малко минус 10 ° C.

Варосването не трябва да се извършва при температура на въздуха под 3°C. Тогава младите ябълкови дървета могат да бъдат боядисани до първия клон, а възрастните дървета могат да бъдат боядисани до височината на протегната ръка.

Последният етап от грижата за ябълково дърво е защитата му от гризачи и зимни студове. За да направите това, трябва да увиете ствола с дишаща тъкан, като я завържете към дървото с канап. Ако стволът не е варосан, оставете долната част на тъканта и я поръсете с почва, така че вредителите да не проникнат под свързващия материал.

Това издава, че ябълките са пълни с пестициди

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес