Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП стайни растения, които пречистват въздуха в апартамента

02 юни 2022, 20:15 часа

Стайните растения украсяват домовете ни, помагат за облекчаване на стреса и дават почивка за очите. Те помагат за почистване на въздуха в помещенията от токсични примеси, насищат атмосферата у дома с кислород, абсорбират въглероден диоксид, овлажняват въздуха и улавят прах.

Известно е, че сухият въздух в помещенията (особено през зимата) може да причини суха кашлица и да изсуши кожата. Много растения отделят растителни антибиотици (фитонциди) и етерични масла, унищожавайки вредните микроорганизми. Едно здраво голямо растение може да изчисти до 9 квадратни метра площ.

Най-полезните стайни растения за пречистване на въздуха

Tradescantia ("женска клюка") Листата на растението са зелени, лилави и на ивици (този вид се нарича зебрин). Тя изглежда много красиво на перголи или във висящи саксии. Растението е в състояние да неутрализира електромагнитното лъчение от различни електрически уреди в къщата и перфектно овлажнява въздуха, подобрявайки състоянието на пациенти с бронхит.

Chlorophytum crested (растение паяк, или "летящ холандец") пречиства въздуха от тютюнев дим, формалдехид и продукти от горене на газ, а също така отделя бактерицидни вещества. Много подходящ за озеленяване на кухнята.

Алое (агаве) почиства въздуха от формалдехид и освобождава големи количества кислород през нощта.

Растения, лесни за гледане, които пасват идеално за балкона ви

Sansiviera или sansivieria ("щука опашка", "змийска кожа", "свекървен език") перфектно почиства въздуха в помещенията от продуктите от разпадане на вредни химикали (формалдехид, амоняк и др.), а също така е в състояние да обогати атмосферата с кислород през нощта.

Хамедорея (бамбукова палма) овлажнява въздуха, унищожава патогените и почиства от формалдехид.

Цитрусовите плодове унищожават патогенните бактерии, като отделят етерични масла. Помагат за справяне с депресията, повишават ефективността.

Spathiphyllum ("женско щастие") намалява концентрацията на амоняк, формалдехид, ксилен във въздуха.

Вътрешната хризантема или герберът пречиства въздуха в помещенията от амоняк, формалдехид, бензол и други вредни вещества.

Фикуси - улавят прахови частици и спомагат за пречистването на въздуха от продуктите на гниене на различни пластмаси.

Пеларгониумът (стаен здравец) пречиства въздуха от патогени, намалява стреса, стабилизира кръвното налягане и може да подобри съня. Отличен за профилактика на сезонни настинки и вирусни заболявания. Облекчава главоболието. Внимавайте, растението може да причини алергии.

Бегонията абсорбира електромагнитното лъчение, улавя праха, насища въздуха с кислород и унищожава патогенната микрофлора.

Драцената почиства въздуха от изгорелите газове на автомобила, тя е незаменима, ако прозорците гледат към оживена магистрала или паркинг.

3 растения, които прогонват кърлежи и бълхи от градината

Дифенбахията унищожава патогените, предпазва от респираторни заболявания. Неутрализира вредните вещества, отделяни от различни лакове и бои.

Аглаонема пречиства въздуха от формалдехид, унищожава патогени (например стрептококи).

Лавърът пречиства въздуха от прах и патогенни микроорганизми (дори и от причинителя на туберкулозата - бацила на Кох). Много подходящ за кухнята.

Розмаринът е необходим за пречистване на въздуха при белодробни заболявания, помага за предотвратяване на настинки.

Epipremnum, hamedorea, anthurium намаляват концентрацията на бензол, ксилен, формалдехид и така нататък във въздуха.

Не забравяйте, че здравите и добре поддържани растения могат да пречистят въздуха. Поливайте ги и ги подхранвайте навреме, грижете се за чистотата на листата. Таблетките с натрошен активен въглен могат да се добавят към почвата и водата за напояване. Растенията ще се отърват от негативността и ще поддържат радостта в къщата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес