Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

23 май 2023, 17:55 часа

Билковата градина у дома винаги е добра идея. Засяването обикновено е много лесно, а добавяне на пресни подправки към домашните ястия - винаги много вкусно.

Риган

Риганът се използва в различни ястия в много култури и е много харесвана и ароматна билка. Реколтата от тази билка може да бъде готова за прибиране в рамките на шест до осем седмици. Най-доброто време за прибиране на реколтата от риган е сутрин.

Риганът предпочита пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден, а при поливане трябва да се оставя да изсъхне между отделните поливания, тъй като това растение не обича постоянно влажна среда. Почвата трябва да е с ниво на pH приблизително 7.

Ползите за здравето от ригана включват намален холестерол, възпаление и бактерии. Може да се използва при настинки, астма, диабет и подпомага здравето на сърцето. Риганът също често се използва в масла, които след това могат да лекуват мускулни болки и болки в гърлото и да се прилагат върху порязвания, за да се предотврати инфекцията.

ТОП 5 билки за вашата градина

Копър

Копърът расте изключително бързо и е готов за събиране само 40 дни след като поникне за първи път. Най-добре е да се започне на закрито в началото на пролетта или когато температурите се повишат – да се засади навън. Тази билка не обича да бъде трансплантирана затова изберете подходящо място, за да имате успех.

Копърът има нужда от пълното слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден, дрениращата почва и високото съдържание на органични вещества, за да се радвате на добра реколта. Прибирайте реколтата редовно, като отрязвате или отщипвате четири до пет листа наведнъж.

Отглеждане на билки в градината: Какво трябва да знаете?

Босилек

Тази едногодишна билка идва от семейството на ментата, родом от Индия. Босилека е готов в рамките на два месеца, той се справя най-добре в почви, които се поддържат влажни чрез често поливане и няма да се нуждае от много торене, ако има такова. Поставете го на място с много слънце и може да започне по всяко време през пролетта или лятото. 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес