Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те не ги ядат: 7 зеленчука, които не са любими на охлювите

14 август 2024, 18:00 часа

Охлювите са истинско бедствие за всяка градина. Тези ненаситни същества могат да ви лишат от реколтата за една нощ и да развалят настроението ви до края на сезона.

Много зеленчукови растения имат толкова меки, сочни листа, че плужеците и охлювите обичат да ядат толкова, колкото и ние. Има обаче зеленчуци, които не привличат охлювите, както и такива, които те избягват. За да защитите културите си от охлюви, е много важно да отглеждате някои зеленчуци, които отблъскват охлювите.

Цвекло

Този земен зеленчук не е приоритет за охлювите, така че засяването на семената директно в земята обикновено е безопасно. Въпреки това, в дъждовна година е най-добре да започнете с разсад и да презасадите по-големи растения. Цвеклото се нуждае от пълно слънце и рохкава, добре дренирана почва.

3 метода, които моментално ще прогонят ОХЛЮВИТЕ от градината ви

Целина

Дълго смятана за зеленчук, който отнема повече енергия за дъвчене, отколкото произвежда, целината всъщност има много ползи за здравето. Засейте семената на топло място през пролетта и отглеждайте растенията в саксии с диаметър 9 см, докато се установят добре преди засаждане след последната слана.

Ранни картофи

Картофените клубени, а в лоши години дори листата, често се ядат от охлюви. Въпреки това ранните картофи, засадени през март и прибрани през юни, могат да избегнат щети, тъй като са засадени и изкопани преди охлювите да станат напълно активни. Засадете картофи под капак или в контейнери в оранжерията. Наклонете листата, ако се прогнозира замръзване.

Салата от цикория

Младите цикории са по-склонни да привлекат охлюви, докато зрелите растения не ги привличат, но може да имат горчив вкус; количеството горчивина зависи от сорта. Има сортове, подходящи за лятна реколта, например, така че времето за сеитба варира съответно. ЦИкорията обича слънцето и ще расте във всяка почва, която не е много суха или преовлажнена.

Чесън

Често се казва, че пръскането на листата на растението със смес от вода и чесън ще отблъсне охлювите, тъй като те не харесват вкуса. Това може да не е напълно надеждно, но обяснява защо луковиците на чесъна рядко се увреждат от охлюви. Засаденият през есента чесън е най-лесен за отглеждане и се съхранява добре. Можете да го засадите и през пролетта.

Ефективни съвети за борба с охлюви в градината

Салата валериана

Ако марулята е трудна за защита от охлюви, салатата от валериана може да бъде решението. Тя обаче изобщо не е маруля и често се отглежда като зимна и пролетна култура, въпреки че расте и през лятото. Посейте семена директно в почвата или в саксии в оранжерията между пролетта и есента. Растенията изискват плодородна, влажна почва на слънце или частична сянка и могат да се берат почти през цялата година.

Праз

Семената на праза могат да се засяват директно в почвата, но за да се избегнат охлюви, най-добре е да се засяват през пролетта в 9 см саксии и да се засаждат на слънчево място в добре дренирана почва, когато са високи около 15-20 см и дебелина на молив . Поливайте ги добре, докато растат. В много региони празът трябва да се отглежда защитен от насекоми, за да се избегнат луковите молци.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес