Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази грижа за овощните дръвчета през зимата е задължителна

09 декември 2023, 00:41 часа

Всички знаем, че овощните дръвчета изпадат в състояние на покой през зимата. Но за да се насладим на богата реколта, трябва да се погрижим за тях и да им осигурим благоприятни условия по време на техния "сън". Ето някои от най-важните мерки, които трябва да предприемем през зимата за нашите овощни дръвчета:

1. Варосване на стволовете на овошките

Най-правилно е варосването на овощките да се извършва два пъти годишно - през есента и в началото на пролетта. Първото, или есенно, варосване се счита за основно, докато второто, пролетно, е вторично. Изберете сух ден с температура над 5 градуса.

Как да варосаме дърветата и защо това е толкова важно за тях

Какво ще ви е необходимо:

  • 2 - 2,5 кг гасена вар
  • 250-300 г меден сулфат (син камък)
  • 1 кг глина (или 100 г лепило за дърво)
  • 10л вода

ябълка

Смесете съставките и разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес без бучки. При нанасянето на варовият разтвор трябва да е толкова гъст, че да не се стича. Намазвайте стволовете с бояджийска четка или метла, покривайки плътно всяка част, включително и пукнатините, ако има такива.

Как е правилно да се варосват овошките - ето каква е тайната на опитните градинари

2. Зимна резитба и оформяне на клоните

През зимата можем да извършим зимна резитба на овощките. Премахнете изсъхнали и болни клони, използвайки остри инструменти. Зимната резитба осигурява по-добро разпределение на органичните вещества и увеличава добивите. Заздравете отрязаните участъци с овощарска замазка.

3. Мерки за забавяне на цъфтежа на овошките

Удължете времето на цъфтеж, като варосате дръвчетата, насипвате сняг около ствола или напръсквате със специални средства като Стоп Фрийз или Скудо Терм.

Изобилие от ябълки: Направете това тази есен и следващата година реколтата ще ви изненада

4. Окопаване, наторяване и мулчиране около корените

Извършете окопаване, наторяване и мулчиране на овощките с подходящи торове, осигурявайки им необходимите хранителни вещества за по-добро презимуване и по-богата реколта.

Следвайки тези стъпки през зимата, ще гарантирате, че вашите овощни дръвчета са подготвени за успешен растеж и богата реколта в следващия сезон. Грижата през студените месеци е ключова за здравето и плодородието на вашите растения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес