Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на добрите градинари при засаждане на ЧУШКИ

18 април 2023, 17:44 часа

Чушките се засаждат в края на април и началото на май месец. Обичат топлина и се нуждаят от нея за покълване и за растеж. Семената покълват най-добре при 23 градуса, а установените растения се нуждаят от дневни температури от 23 градуса и повече.

Необходими са около 75 дни, за да узрее чушка до зелена фаза и още две до три седмици, за да развие напълно узрял цвят. Най-добре е чушките да започнат от семена 10 до 12 седмици преди последната дата на замръзване или да закупите разсад за разсаждане в градината.

Избор на място за засаждане

Чушките имат нужда от пълно слънце - 6 до 8 часа слънчева светлина дневно. Засадете ги в добре обработена, глинеста почва с добър дренаж. Избягвайте райони, където нощниците са растяли през предходната година, и отделете пипера от домати, картофи и патладжани, като засадите боб между тях. Чушките също се адаптират добре към повдигнати лехи и градинарство в контейнери.

Люти чушки в градината: Съвети от опитните градинари

Разстояние и дълбочина

Растенията се поставят на 45 см едно от друго в редове с разстояние до 1 метър. Изкопайте достатъчно дълбока дупка, така че горната част на чушката да е на същото ниво като в саксията. Добре е да отщипете семенните листа, но избягвайте да оголвате и да излагате стъблото.

Грижа за растението

Чушките не са трудни за отглеждане стига да спазвате основните грижи и условия за добра реколта. Те са уязвими към редица заболявания, включително бактерии, гъбички и вируси, така че е добре да използвате добри градински практики

Светлина

Чушките се нуждаят от пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина. Не ги засаждайте до култури, които могат да ги засенчат.

Подготовка и засяване на чушки в градината

Почва

Богата на хранителни вещества, глинеста почва, която се дренира добре, поддържа устойчивост на болести и добре развита коренова система. Чушките виреят в почва с балансирано ниво на pH от 6,5 до 7.

Вода

Най-доброто напояване на чушките става чрез капково напояване, а поливането с марку осигуряват необходимото дълбоко поливане. Поливайте рано през деня, за да избегнете мокрите листа

Тор

Чушките се възползват от планираното приложение на тор. Приложете такъв с малко по-високо NPK съотношение на фосфор, например 5-10-10 по време на засаждане и отново, когато цъфтят. Когато плодовете започнат да образуват, балансиран NPK от 10-10-10 може да подпомогне развитието. Избягвайте торове с високо съдържание на азот в началото на сезона.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес