Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната за УСПЕШНА градина: Ползите от мулчирането

24 август 2023, 19:28 часа

Тайната на добрите градинари, за да поддържат здрава и красива градина, е мулчът. Той представлява всеки материал, поставен върху повърхността на почвата като покритие.

Ползи от мулчирането

Мулчът има много ползи за градината, сред които предпазване от плевели и поддържане на здравето на растенията. Използването на мулч около дървета и ландшафтни насаждения предпазва тревата от конкуренция с тях за ресурси. Добрите градинари споделят и ползата му около къщата ви - помага за намаляване на въздействието на дъждовните капки върху почвата във вашите градини и озеленените площи наоколо. Мулчът ще подобри почвата ви и ще направи всички растения здрави с добър растеж.

ТОП 5 органичен мулч за вашата успешна градина

Видове мулч

Мулчът може да бъде направен от органични или неорганични материали, но може да забележите малко кръстосване в категориите. Общо правило е органичните мулчове да се разграждат по-бързо от неорганичните.

Органичен мулч

Органичните мулчове, като дървени стърготини, листа и други растителни материали, са най-добри за поддържане на почвата влажна и за умерена температура в горещо и студено време. Добавят някои хранителни вещества и подобряват структурата на почвата и дренажа, докато се разграждат. Този тип мулч не блокира плевелите, но може да ги потисне.

Видове мулч и ползи за вашата градина

Неорганичен мулч

Неорганичните мулчове, като камъни и чакъл, могат да бъдат по-добър избор в региони, където има опасност от пожари. Но недостатък е, че се нагрява много бързо и може да навреди на растенията.

Някои видове неорганичен мулч, като пластмасовото фолио например, блокират плевелите, но също така предотвратяват проникването на вода и кислород, убивайки микробиома на почвата.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес