Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната за чудесни цветове на гарденията: Насладете се на аромата

21 декември 2023, 13:15 часа

Гарденията има чудесни цветове и аромат, който ще изпълни целия ви дом. Храстът е широколистно вечнозелено растение, произхождащо от тропическите и субтропичните региони на Африка, Азия, Австралия и тихоокеанските острови. Има дълги, лъскави, изумруденозелени листа и ароматни бели или жълти единични или двойни цъфтежи. Растението цъфти през лятото за една-две седмици.

Другото име на растението е капски жасмин. В по-топли райони може да се отглежда в градината, но в по-студените се отглежда като стайно растение. Гардениите се считат за токсични за кучета, котки и коне, така че трябва да бъдете внимателни.

Красива гардения във вашата градина: Засаждане и грижи

Грижа за гарденията

Гарденията не е сред най-лесните за отглеждане растения, като повечето градинари се провалят, защото не обръщат внимание на почвата. Цветето обича кисела почва. Когато се отглежда правилно, листата им създават чудесен фон за останалите, за да имате чудесен пейзаж вкъщи или в градината.

Светлина

Гардениите предпочитат пълно слънце със сенчести петна. Така нежните им цветя и листа няма да изгорят от летните жеги. Подходящо е място с достатъчно сутрешно слънце и следобедна сянка.

Ако отглеждате гарденията като стайно растение, намерете й място с възможно най-много слънчева светлина. Това насърчава добър набор от цъфтеж, както и наситено зелена зеленина.

Най-доброто място за засаждане на ГАРДЕНИЯ във вашата градина

Почва и вода

Гардениите изискват богата на хумус, кисела, добре дренираща почва. pH на почвата трябва да е между 5 и 6, така че е добре да тествате почвата преди засаждане. Ако почвата е по-алкална, ще трябва да я промените или да помислите за друго място.

Поддържайте почвата постоянно влажна, защото растението не е устойчиво на суша. Добавянето на слой мулч може да помогне за задържане на почвената влага и да попречи на плевелите да се появят.

Температура и влажност

Гардениите произхождат от тропически и субтропичен климат, така че предпочитат температури между 18-21 градуса през деня и малко по-ниски през нощта. Влажността е добре да е около 60%.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес