Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на опитните градинари за богата реколта от чушки, краставици и домати се крие в тази билка

22 февруари 2023, 11:15 часа

Опитните градинари използват една пролетна билка за приготвянето на подхранващ течен тор, благодарение на който реколтата им от чушки, краставици и домати винаги е богата.

Този естествен тор се хареса на почти всички растения. За приготвянето му се използват вегетативни части - листа и стъбла. Не се препоръчва използването върховете на билката, по които вече са се образували семена. В противен случай семената, които вече са узрели, може да попаднат в почвата и да изникнат.

Тази пролет полейте ябълката с това и ще приберете богата реколта от едри и сочни плодове

Билката, която гарантира богата реколта на чушки, краставици и домати

Копривата е в състояние да абсорбира хранителни вещества от почвата и да ги съхранява в тъканите си. Калият, който се съдържа в нея, ще помогне на плодовете да узреят по-бързо и ще стимулира цъфтежа на градинските култури.

За да приготвите тор от коприва, ще трябва да вземете вода и известно количество от билката. Полезните вещества в процеса на ферментация ще се разпаднат до достъпни за растенията, които бързо ще ги усвоят.

Разтворът от коприва ще увеличи плодородието на почвата и ще ускори растежа на градинските култури.

Тази пролет засадете това цвете до ягодите и реколтата им ще е двойно по-богата

Приготвяне на тор от коприва

Наберете свежа коприва, нарежете я на ситно, сложете я в кофа (1/3 от съда трябва да се напълни с билката преди тя да се нареже). Налейте топла вода, добавете пакетче суха мая и оставете течността да се запари.

След седмица хранителният разтвор ще бъде готов. За поливане разредете разтвора с чиста вода в отношение 1 към 10 и полейте всичките си растения с него. Но не забравяйте да подхраните почвата с дървесна пепел след това.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес