Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети за успешно засаждане на туя през есента 

04 октомври 2023, 15:33 часа

Туята, този вечнозелен храст, който може да изглежда и непретенциозен, всъщност изисква не малко грижи, особено ако искате успешно развитие на растението. Научете как да засаждате туя през есента и какви са важните стъпки, за да гарантирате успеха си.

Избор на разсад

За успешното засаждане на туя е важно да изберете здрав разсад. Опитните градинари предпочитат този с малко разклонени корени, гъсти и ярки игли, без признаци на заболяване или увреждане на кората. Уверете се, че кореновата система е здрава и че има влажна буца почва около корена.

Съставката за бърз и буен растеж на цветята ви

Избор на подходящо място

Мястото, на което ще засаждате туята, трябва да бъде средно осветено през деня. Важно е да го защитите от силни течения и студени ветрове, тъй като кореновата система може да изсъхне на слънце, а игличките ще избледнеят на сянка.

Подходяща почва и дренаж

Почвата трябва да бъде лека и плодородна. Осигурете добър дренаж, за да предотвратите задържането на вода около корените. Глинени, преовлажнени или пресушени почви могат да доведат до проблеми като пожълтяване и окапване на игличките.

Защо НЕ трябва да засаждате туя в градината си?

Процесът на засаждане

За да засадите туята успешно, подгответе дупка с дълбочина от 50-70 см и ширина до 1 метър. Размерите на изкопа трябва да бъдат около 2 пъти по-големи от корена и буцата почва около него. Първо добавете дренаж от глина, камъни или счупени тухли с дебелина от 15-20 см. След това добавете плодородна почва и поставете разсадът. Непосредствено след засаждането, обилно полейте туята с вода.

Засаждането на туя през есента може да бъде успешно, ако следвате тези стъпки и се грижите за растението си. С правилния избор на разсад и подходящи условия, ще имате здрав и красив храст в градината си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес