Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сполучливи и евтини методи за борба с колорадския бръмбар

20 юни 2023, 07:45 часа

Колорадският бръмбар е вредител, който може да причини сериозни щети на картофените полета. Въпреки трудностите и разходите, свързани със справянето с него, съществуват естествени и евтини методи, които могат да помогнат в борбата с този вредител. В следващите редове ще ви представим чудотворният начин, с който можете да се отървете от колорадския бръмбар натурално и ефективно.

Горчица

Горчицата е един от продуктите, от който колорадският бръмбар се страхува най-много. За да използвате горчицата, разтворете 1 пакетче суха горчица и 100 мл оцет (9%) в 10 литра вода и напръскайте картофите с този разтвор. Горчицата ще отблъсне вредителите и ще предпази полетата ви.

С този лесен трик колорадските бръмбари няма да доближат градината ви

Дървесна пепел

Дървесната пепел е още един ефективен натурален метод за борба с колорадския бръмбар. За да го използвате, добавете пепел във всяка дупка, където ще посадите картофите, и леко притиснете почвата. След оформянето на растението, третирайте отново картофите с разтвор, съдържащ 2 кг пепел разреден в 10 литра вода и малко количество сапун.

Орех

Орехът също е средство, което може да помогне в борбата с колорадския бръмбар. За да го използвате, накиснете 2 кг листа от орех в 10 литра вода и след 2 дни прецедете разтвора. Напръскайте картофите с тази течност 15-20 дни преди очакваната поява на ларвите. Този метод може да унищожи до 80% от вредителите и е екологично приемлив вариант.

Колорадски бръмбар: Как да се справим с опасния вредител в градината?

Оман

Оманът е друго ефективно средство за борба с колорадския бръмбар. Залейте 200 гр. натрошени корени от оман с 1 литър вода и варете за 15-20 минути на слаб огън. Разредете с вода (съотношение 1:10) и напръскайте картофите и разсада от домати с този разтвор. Оманът ще помогне да се контролира нарастването на вредителите и ще ги отблъсне.

Сега вече разполагате с няколко натурални метода за борба с колорадския бръмбар. Изпробвайте ги и вижте коя комбинация дава най-добри резултати във вашата градина. Следвайки тези съвети, ще се отървете от вредителя и ще имате здрави и плодовити растения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес