Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сокът от този плод е най-добрият лек за болната орхидея

09 септември 2024, 14:26 часа

Здравето на орхидеята зависи от здравето на корените и листата. Ако искате да имате красиво цъфтящо растение на перваза на прозореца, погрижете се за листата, така че да са здрави, ярко зелени и блестящи. Можете да разберете колко здрава е една орхидея, като погледнете нейните корени и листа. Техният външен вид винаги ще ви подскаже дали цветето страда от дефицити. Въпреки че орхидеите се считат за претенциозни в грижата за тях растения, отглеждането им не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Освен няколко трика в грижата за него може да разчитате на разтвор с лимонов сок.

Лимонът като помощник в грижата за орхидеята

За да обработите и съживите листата на орхидеята, ще ви трябва един обикновен лимон. Този плод има антиоксидантни и дезинфекциращи свойства. Предпазва растението от различни болести и отблъсква вредните насекоми.

Напръскайте орхидеята с малко от това и тя ще цъфти през цялата година 

В допълнение, лимонът е отличен източник на калий и витамин С, който е от съществено значение за растежа на листата. Витамин С е особено необходим за растежа на нови листа. Достатъчни са само няколко капки лимонов сок. 

За да наторите орхидеята, смесете добре една чаша чиста вода с лимонов сок. Количеството трябва да е около 200 мл вода и 10 капки лимонов сок. Нанесете получения разтвор върху памучен тампон и намокрете листата. Това не само ще подхрани растението, но и ще го предпази от болести и вредни насекоми. Не забравяйте, че е необходимо да се третират и листата в основата, тъй като там може да има остатъци от насекоми или определени болести.

Веднъж седмично третирайте листата с разтвор от вода и лимонов сок. Очаквайте скоро нови цветове от здравите и добре наторени растения, тъй като водата и лимонът ще дадат на цветята повече живот, сила и здраве.

Редовно проверявайте корените и листата - гнилите, плесенясали и сухи корени трябва да се отстранят възможно най-скоро. Това е така, защото те могат да накарат растението да се разболее и да го лишат от енергията, от която се нуждае, за да расте и цъфти.

Що се отнася до външния вид на листата, те трябва да са еластични, ясно зелени на цвят, без повреди или тъмни петна.

Въпреки това, ако те увиснат, повяхнат и загубят цвят, това означава, нещо не е наред с орхидеята. Вашето цвете няма да цъфти. Листата са много важни за жизнеспособността на растението. 

Защо пожълтяват листата на орхидеята?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес