Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложи малко канела в саксията и ще се изумиш от резултата

11 януари 2022, 17:05 часа

Канелата е подправка, която се използва от хилядолетия в кухнята и медицината. Малко обаче знаят, че тази подправка е успешен съюзник и в борбата с вредителите. С нея можете да се отървете, без да прибягвате до тежки химикали. Тя има и противогъбични свойства и осигурява много полезни вещества в почвата. Нейният силен аромат не се харесва на вредителите и ги държи надалеч.

Контрол над вредителите

Не е нужно да взимате тежки химикали, за да изгоните комарите и други вредители. Поръсете насажденията си с тях и те сами ще избягат от силния аромат. Правете го това в продължение на 2-3 седмици и поръсете там, където подозирате, че се събират насекоми, както и по листата.

Противогъбична

За да поддържате растенията си здрави, трябва да имате под ръка продукт, който да държи гъбичките настрани. Канелата може да ги предпази от тях, заради ензимите, които се състоят в нея.

Поръсете я в областите на растението, където се показва признак на мухъл или гъбички. Повторете отново, ако не изчезнат до няколко дни.

Защита на зеленчуците

Можете да я използвате и като опция за торене. Поръсете почвата около растенията и използвайте този метод веднъж седмично, докато напълно попие в самата почва.

Поддръжка на резници

Нанесете канела върху стъблото на резника, преди да засадите. Ако имате друг проблем с градинарството, който ви пречи да засадите, можете да направите и следната рецепта за фунгицид, като комбинирате канела с аспирин:

·         1 супена лъжица канела на прах

·         2 чаши вода

·         2 смлени таблетки аспирин

 Разбъркайте добре всички съставки и ги оставете да престоят 12 часа. Преди употреба отцедете, за да избегнете евентуални останали остатъци. Накиснете резниците в течността за около 2 часа, а след това ги заседете.

Заздравете раните по растенията

След прекалена резитба, растенията могат да бъдат наранени или да имат леки порязвания. Това е напълно достатъчно, за да се появят и развият гъбички, както и други микроорганизми. Отново канелата може да ви помогне. Поръсете върху заседналите участъци и по този начин ще направите защитен слой, който не само ще ги предпази, но и ще ускори процеса по възстановяване.

Стайни растения

Канелата е полезна и за стайните растения. Тя може да ги предпази от изсъхване и разболяване. Също така, чудесно средство е и за борба с листните въшки, които се срещат навсякъде, дори и при стайните растения. Канелата се поръсва директно в саксията на растенията, като процедурата се повтаря до 2-3 седмици след първоначалната. По този начин запазвате ефекта и напълно предпазвате растенията.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес