Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигурен начин да унищожите завинаги бръшляна в градината

14 септември 2023, 09:00 часа

Английският бръшлян обикновено покрива стени, къщи и огради. Изглежда много живописно, но според собствениците на покрити с бръшлян градини, огради и сгради той може да бъде особено опасен за постройките.

Мнозина собственици на имоти неразумно използват бръшляна, за да скрият някои дефекти по стените на сградата или оградата си, смятайки че така ще избегнат ремонта. За съжаление, късно разбират, че бръшлянът може да им нанесе щети, които да костват много повече пари от един регулярен ремонт. В сянката на бръшляна могат да се приютят и редица натрапници като мишки, плъхове, змии. Освен това, пълзящият бръщлян задържа влагата към стените на сградата, което вреди допълнително.

Защо трябва да си отгледате бръшлян в двора и как да го направите

Бръшлянът, който расте по стени и огради, може да причини опаснии щети на тези структури. Ето защо, въпреки ефектния си външен вид, много градинари търсят начини да се отърват от него. Тази стъпка в много случаи се оказва неуспешна. Налага се да се прояви повече упорство от страна на собственика на имота, за да се справи с нелеката мисия.

Оказва се, че растението не само причинява големи щети на сградите, но може да навреди и на растенията в градината, например на дърветата, тъй като се прикрепя към опори, образувайки корени по стъблата. Как да се отървете от него съвсем реално без шанс да се появи отново?

Растения, които са подходящи за вертикално градинарство: От бръшлян до лимонова трева

Повечето градинари са наясно, че за да се отървете от бръшляна завинаги, трябва да го отрежете и след това да го изкопаете. Нужно е просто отрежете корена съвсем в основата, изчакайте няколко седмици и когато изсъхне, внимателно го издърпайте от стената или оградата. След това изкопайте старателно корена.

Трябва да унищожите напълно корена и да премахнете всички части на бръшляна от стената, оградата или ствола на дървото - това е единственият начин да се отървете от това растение завинаги, защото бръшлянът е много устойчив на повечето хербициди, а листата му имат водоустойчив слой, който ефективно ги защитава.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес