Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари торят почвата с това преди засаждане на зимен чесън

19 август 2024, 13:52 часа

Градинарите, които засаждат зимен чесън, знаят едно златно правило: най-добре е лехите да се подготвят предварително като почвата се натори с важни хранителни вещества. В този случай шансовете да получите значителна реколта се увеличават значително.

Много градинари избират доказани методи, тъй като такива опции вече са се доказали като най-добри. По правило в случая се използват специални сложни формулировки. Например продуктите, съдържащи фосфор и калий, се представят добре. Но това не е единственият достоен вариант.

Торене преди засаждане на зимен чесън - ето как се прави

С какво може да наторите почвата преди засаждане на зимния чесън?

Много градинари са уверени, че не е измислено нищо по-добро от пепелта: този продукт ще бъде идеален за целта. Този тор съдържа огромно количество хранителни вещества.

Най-лесният начин за добавяне на пепел е както следва. Почвата трябва внимателно да се поръси с пепел и след това да се извърши процедурата по копаене. Можете дори да добавите пепел директно в деня на засаждане: просто трябва да оформите специални окопи за добавяне на пепел. Почвата трябва първо да се навлажни и след това да се натори с пепел. 

Други тънкости при засаждане на зимен чесън

Не е тайна, че основните условия за получаване на богата реколта от зимен чесън са правилното определяне на мястото за засаждане и спазването на технологията за подготовка на лехите.

По правило засаждането започва около няколко седмици преди началото на сланата, така че чесънът да не замръзне и да даде отлична реколта през следващия сезон. 

Първо, не забравяйте да накиснете главите чесън за 2,5 -3 часа в слаб разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат). Това ще предпази растението от инфекции.

За тези цели можете да използвате и силен разтвор на готварска сол. За да направите това, трябва да разредите 4 супени лъжици готварска сол в 3 литра вода и да поставите там посевния материал. Времето за престой на чесъна в такъв разтвор трябва да бъде минимално - не повече от 2,5 минути. 

Второ, трябва да премахнете дъното „майка“, което най-често забавя растежа на растението. 

Чесънът не обича да се засажда на едно и също място година след година. Важно е от време на време да променяте мястото, където расте културата. По-добре е доматите, краставиците и бобовите растения да са били отглеждани преди това на мястото, където ще бъде засаден чесънът. Също така ранното зеле, тиквичките и тиквата могат да бъдат добри предшественици на чесъна. В този случай не само ще предпазите зеленчука от неприятни заболявания, но и ще създадете добри условия за пълен растеж - почвата за чесън ще бъде максимално наситена с органични торове.

Не се препоръчва да се засажда чесън на места, които са били заети с картофи или лук. Това се дължи на факта, че съществува висок риск от „обмен“ на болести между тези култури (нематода, фузариум и др.).

Чесънът може да се засади на същото място не по-рано от 3-4 години. През това време почвата ще има време да се възстанови и да се насити с необходимите за чесъна микроелементи.

Също така не трябва да засаждате зимен чесън в райони, където тази година е прилаган оборски тор: чесънът ще даде изобилни върхове, слаби глави и ще бъде по-малко устойчив на гъбични заболявания. 

В края на август - началото на септември е необходимо да се натори почвата: за всеки квадратен метър площ добавете 10 кг хумус, 1 чаша креда и 2 чаши пепел, добавете 2 супени лъжици калиев сулфат и 1 с.л. суперфосфат. След като разпределите всички компоненти равномерно върху почвата, трябва да я изкопаете. Дълбочината на копаене трябва да бъде най-малко 20 см.

Как да победите листните въшки с помощта на чесън и тази билка?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес