Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари никога не изхвърлят листата на орехите

13 септември 2024, 23:55 часа

Градинарите с опит никога не изхвърлят и не изгарят листа от орехите през есента, защото те много добре знаят, че тази суровина може да им е от полза в градината. Листата на това растение никога не трябва да се изгарят и поради друга причина. При изгарянето им се отделят токсични вещества – диоксини. Отделя се и бензопирен, който е канцероген. Вдишването на дим от горящи листа може да причини кашлица, задушаване, бронхоспазъм, алергии и намален имунитет. Особено опасно е за деца, бременни жени и възрастни хора да вдишват този дим.

Приложение на ореховите листа в градинарството 

Друга причина да не изгаряте ореховите листа е, че те са отличен тор. Може да се добавят към компоста или  почвата по време на есенното копаене.

Лекар: Орехите са вредни при тези заболявания

През пролетно-летния период в листата се натрупва голямо количество полезни и хранителни микроелементи за почвата. Такива, например, като: азот, сяра, фосфор, магнезий, желязо и други. По време на процеса на гниене на листата тези микроелементи влизат в почвата. 

Ореховите листа трябва да се използват много внимателно като тор. В допълнение към положителните си свойства, ореховата зеленина съдържа токсично вещество, което в големи количества може да навреди на изтощената почва. За да могат ореховите листа да се използват правилно като тор, те трябва да се използват, както следва:

  • Изберете дърво, което ще се тори с листата (най-подходящи за целта са ябълка, круша, слива и др.);
  • Необходимо е да се изкопае почвата около избраното дърво;
  • Отстранете слой от почвата приблизително равен на 20 см, без да повредите корените на самото дърво;
  • Смесете листата на избраното дърво с орехови листа и две чаши пилешки тор. Съдържанието на орехова зеленина не трябва да надвишава 25% от самата смес;
  • Разпределете подготвения тор под дървото;
  • Поливайте почвата заедно с тора, разреден с малко количество вода;
  • След 2-3 дни почвата се покрива с отстранена преди това пръст.

Рецепта за компост от орехови листа

Можете да направите компост от листата на ореха:

  • Поставете ореховите листа в контейнера за компост;
  • През пролетта компостът трябва да се разбърка;
  • Добавете вода и азотен тор в количестви от 20-30 грама на 10 литра течност.

Листата на ореха загниват лесно и бързо, така че докато започнете да засаждате култури през пролеттта, ще имате на склад определено количество много тъмен на цвят компост.

Ореховите листа като тор са много подходящ за използване на кисели почви. Въпреки това не се препоръчва използването на торове от орехови листа върху алкални почви, тъй като те може само да увеличат съдържанието на алкали в почвата, като по този начин я пренасища с тези вещества.

Падналите и изсъхнали листа са абсолютно естествен, почти безвреден органичен тор . Използвани правилно, ореховите листа като тор ще помогнат за запазване на почвата по време на силни студове, както и за подготовката й за новия сезон на засаждане на градински култури.

Защо е много важно да ядем орехи?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес