Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво се пръскат зокумите против досадните въшки

19 август 2024, 21:15 часа

Зокумите, известни със своята красота и устойчивост, обикновено са устойчиви на различни болести. Въпреки това, те често стават жертва на едни от най-досадните вредители - щитоносните въшки. Тези малки паразити могат значително да навредят на растенията, особено ако не се вземат навременни мерки за борба с тях. В тази статия ще разгледаме какви са симптомите на заразяване със щитоносни въшки и какви са най-ефективните методи за пръскане на зокумите, за да се предпазят от тях.

Какво представляват щитоносните въшки и как вредят на зокумите?

Щитоносните въшки са едни от най-големите врагове на зокумите. Тези вредители се прикрепят към стъблата, клонките, листата и дори дръжките на растенията, където се хранят, смучейки сока им. По време на този процес те отделят лепкава субстанция, известна като "медена роса", която покрива нападнатите части на растението. Ако не се вземат мерки, медената роса може да доведе до поява на чернилка по листата, което пречи на растението да диша и асимилира, а в крайна сметка може да доведе до изсъхване и опадане на листата.

Как бързо да се справим с листните въшки по цветята

Един от най-сериозните проблеми, свързани с щитоносните въшки, е че те се разпознават трудно. Женските и ларвите остават неподвижни през по-голямата част от своя живот, докато само новородените ларви и мъжките са подвижни. Това затруднява откриването им и съответно борбата с тях.

Основните видове щитоносни въшки, които нападат зокумите

1. Кафява щитоносна въшка

Кафявата щитоносна въшка е един от най-често срещаните видове при зокумите. Възрастната женска има жълтеникаво тяло, покрито с тъмнокестеняво щитче. Когато ларвите се излюпват, те се разселват по растението и постепенно се прикрепят, губейки способността си да се движат. В този етап техните тела започват да се покриват с восъчно щитче.

листни въшки

2. Жълто-сивата щитоносна въшка

Този вид щитоносна въшка е дребен, но може бързо да се разпространи и да покрие големи части от растението. Тя има жълто-сиво щитче и може да засегне както листата, така и клонките на зокума.

3. Полусферична щитоносна въшка

Полусферичната щитоносна въшка е една от най-големите опасности за зокумите. Тя е лесно разпознаваема по голямото си, изпъкнало жълто-кафяво щитче, което е сраснало с тялото на въшката. Ларвите, които тя ражда, се придвижват по клонките и листата, където се установяват и започват да смучат сокове от растението.

4. Мека щитоносна въшка

Меката щитоносна въшка е зелено-кафява на цвят и се намира както на горната, така и на долната страна на листата. Тя също причинява поява на чернилка, която може да доведе до значителни щети върху растението.

Какво трябва да направите в градината през есента, за да няма листни въшки през следващата година

Как да пръскаме зокумите срещу щитоносни въшки?

1. Избор на препарат

За да се справите ефективно с щитоносните въшки, е важно да изберете правилния препарат. Най-подходящи за пръскане на зокумите са препарати като актелик 50ЕК и талстар 10ЕК. Дозировката трябва да бъде съобразена с количеството вода – за 10 литра вода се използват съответно 15 мл актелик или 3 мл талстар. Препоръчително е пръскането да се извършва срещу младите ларви, които все още не са се покрили с твърдо щитче, защото препаратите не могат да проникнат през восъчното покритие на възрастните въшки.

2. Техника на пръскане

Пръскането трябва да бъде направено в два или три последователни етапа, с интервал от 8 до 10 дни. За по-добро прилепване на разтвора към листата, можете да добавите малко захар към сместа. Преди третирането е добре растенията да бъдат обилно напръскани с чиста вода, но при нанасянето на разтвора те трябва да бъдат напълно сухи.

Борбата с щитоносните въшки е важна част от поддръжката на здрави и красиви зокуми. Макар че тези вредители се откриват трудно и често остават незабелязани, правилната грижа и своевременните действия могат да предотвратят сериозни щети. С помощта на подходящи препарати и техника на пръскане, вашите зокуми ще останат здрави и жизнени, радвайки ви със своята красота през целия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес