Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане на орхидея: Стъпки, които да следвате

25 януари 2024, 15:20 часа

Орхидеята е елегантно и красиво цвете, която да добавите към домашния интериор. Една от грижите за него е правилното пресаждане, за да имате успех. Има три основни признака, които трябва да търсите, когато определяте дали трябва да пресадите или не.

Признаци, че е време да пресадите орхидеята

Ако видите бели корени да излизат между дупките в контейнера, това е сигурен знак, че вашата орхидея е надраснала саксията, в която я отглеждате.

Ако средата в саксията е започнала да се разпада – това също е знак, че е време за пресаждане. Орхидеите оцеляват в контейнер с големи, насипни материали като кора, мъх и въглен. С течение на времето по-големите парчета се разпадат на по-малки, причинявайки лош дренаж. В този случай трябва да смените средата на орхидеята, за да гарантирате, че корените имат достатъчно въздух.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Друг сигнал, за който да следите, ако се чудите дали орхидеята ви има нужда от пресаждане, са плътно заплетените корени. Това показва, че вашата орхидея се нуждае от пресаждане, което ще осигури на растението необходимите хранителни вещества, за да процъфтява и цъфти.

Как да пресадите орхидея? Стъпка по стъпка

1. Изберете нова саксия, която е няколко сантиметра по-голяма от предишната. Можете да използвате традиционна саксия от теракота, но потърсете специализирани саксии за орхидеи, които имат дупки по цялата повърхност. Те ще подобрят циркулацията на въздуха в корените.

2. След това подгответе вашата среда за засаждане. Поставете я в голяма кофа или купа и я покрийте с около два пъти повече вряща вода. Оставете сместа да достигне стайна температура, след което изцедете сместа за саксия.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

3. Стерилизирайте вашите инструменти за саксии. Орхидеите са много податливи на болести, така че не забравяйте да стерилизирате всичко – градински инструменти, нова саксия и др.

4. Внимателно извадете растението от старата саксия и измийте корените. Използвайте остри ножици, за да отрежете всички кафяви или гниещи корени.

5. Напълнете новата саксия и поставете растението. Напълнете с напоената среда за саксии и поставете растението така, че основата да е точно в горната част на средата.

6. Използвайте дървено шишче или пръчица, за да пъхнете парченца среда за засаждане между корените.

7. Дръжте орхидеята в мъгла поне една седмица, докато започнат да се появяват нови корени.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес