Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предимства на гъбения компост за растежа на ДОМАТИТЕ

11 юли 2023, 16:26 часа

Доматите са любима култура за отглеждане от градинарите заради чудесния си вкус, полезните си свойства и сравнително лесното отглеждане. Те непрекъснато търсят ефективни методи за подобряване на техния растеж и добив. Но широката употреба на химически торове, е повлияла отрицателно на плодородието на почвата и качеството на доматените култури.

Има много алтернативни и екологични начини, за да произвеждате чудесна реколта от домати. Един такъв метод е компостът от гъби, който може да обогати почвата и да подсигури на растенията основни хранителни вещества за чудесен растеж.

Отработеният гъбен компост е популярна органична поправка в градинарството и селското стопанство. Той не съдържа истински гъби, както може да се подведете от името му.

Този вид компост представлява смес от различни органични материали като слама, сено, кокоши тор, торфен мъх, царевични кочани и др. Богат е на хранителни и органични вещества, служи като източник на въглерод, азот, фосфор и калий.

Процесът на производство на компост от гъби включва комбинирането на вече споменатите органични материали и оставянето им да се разложат. Така се образува компоста. Отнема около 30 дни.

Разтворът, който ще накара доматите на растат като луди

Предимства на гъбения компост за растежа на домати

Крайно гниене на цъфтежа

Често срещан проблем при доматените растения е крайното гниене на цветовете. Може да го разпознаете по тъмните петна в долната част на плода. Може да е предизвикано от липса на калции или вода в почвата.

При този проблем компостът от гъби може да помогне, като задържи влагата в почвата и така намали рискът от изсушаване. Растението ще има достатъчно вода, за да расте добре. Богат е на калций и ще помогне на плодовете да са здрави.

Успешни методи за премахване на доматени червеи

Маната по доматите

Маната по доматите причинява преждевременно гниене на плодовете и листата. Компостът от гъби може да действа като защитна бариера, помагайки за предотвратяване на разпространението на гъбични заболявания. Може да го прилагате като спрей.

Мухъл

Друг често срещан проблем при доматите е мухълът, особено по листата, който може да попречи на добрия растеж. Компостът от гъби, когато се използва като мулч, може да помогне за предотвратяване на растежа на мухъл чрез подобряване на дренажа на почвата и намаляване на нивата на влага.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес