Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на малините през юни - ето как е правилно да се прави

11 юни 2024, 14:10 часа

Първата част на лятото е много важен период за малините. По това време всеки градинар трябва да спазва определени правила за поливане на растението. Пренебрегването на тези препоръки се свързва с риск от сериозно намаляване на добивите. Но ако юнското поливане на малинови храсти се извършва по правилния начин, тогава няма да възникнат проблеми с реколтата.

Ако искате да берете малините в кофи, трябва да спазвате някои правила, свързани с тяхното поливане през юни - честота на поливане, обем на използваната вода, поливане с топла вода, разкопаване на почвата. 

Най-добрият тор за малините през юни е този

Правилно поливане на малините през юни

Ако има малко валежи, тогава малините трябва да се поливат веднъж на всеки 2 дни. И ако първият месец на лятото се окаже горещ, тогава процедурата по навлажняване на почвата трябва да се повтаря ежедневно.

Обемът на използваната вода също е от съществено значение. Всеки храст трябва да получи 3 лейки с течност. Не се опитвайте да използвате цялата вода наведнъж. Поливайте почвата постепенно и на етапи. Пренебрегването на това правило може да доведе до лошо насищане на почвата с влага.

Използването на студена вода при поливане на малини е сериозна грешка, която със сигурност ще доведе до развитието на опасни заболявания и спад на реколтата.

Можете да поливате растението (или по-скоро почвата под него) само с топла вода от варел, стоящ на открито.

След като завърши процедурата за поливане на малини в корена, градинарт трябва да разкопае почвата. Но е важно да не прекалявате: дълбочината на разкопаване не трябва да бъде повече от седем сантиметра, в противен случай ще възникнат проблеми с корените.

През юни, началото на юли, малините се торят с готов органично-минерален тор, който освен азот, фосфор и калий съдържа хуминови съединения, които са необходими за подобряване на условията на живот на полезните почвени микроорганизми. Торът се разрежда съгласно инструкциите (30-50 ml на стандартна кофа вода). Освен това на всеки 10 литра добавете 2 супени лъжици нитроамофоска. Прилагането на хранителния състав се извършва след планираното дълбоко поливане на малиновите храсти, при което се използва 7 литра вода за всеки квадратен метър площ. Вместо готови торове можете да използвате ферментирала инфузияна трева. процеса на разлагане растителната биомаса освобождава всички необходими за малините минерали и микроелементи, а също така този разтвор може да се обогати с вермикомпост.

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес