Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подхранване на орхидея с мляко за красив цъфтеж

06 октомври 2023, 16:00 часа

Орхидеите са едни от най-нежните и завладяващи растения, но отглеждането им изисква специални грижи. За да се наслаждавате на красив цъфтеж през цялата година, можете да използвате един прост и ефективен трик с мляко.

Защо млякото е полезно за орхидеите?

Млякото съдържа важни хранителни вещества като калий, калций, магнезий и азот, които са ключови за растежа и развитието на орхидеите. Точно поради тази причина, то е идеално средство за подхранване на орхидеи и стимулиране на цъфтежа им.

Само 1 лъжичка от това и орхидеята ще цъфти дълго и пищно

Как да подхранвате орхидеята с мляко?

За да подхраните орхидеята си с мляко, смесете половин литър утаена вода и 1 супена лъжица мляко. Саксията с орхидея се поставя в голям контейнер и приготвената течност се излива в нея. Оставете орхидеята да поеме млякото за 15 минути, след което я извадете и я върнете на обичайното ѝ място. Подхранвайте орхидеята с този разтвор веднъж на всеки 2 седмици. Това ще осигури необходимите хранителни вещества и ще подпомогне по-дълготрайния и красив цъфтеж на растението ви.

Полейте орхидеята с мляко и вижте какво ще се случи

Укрепване на листата с мляко

Освен като тор, млякото може да бъде използвано и за укрепване на листата на орхидеята. Смесете 1 супена лъжица мляко с 2 супени лъжици топла вода и използвайте този разтвор за избърсване на листата на растението. Това не само ще ги направи по-здрави, но и по-зелени и наситени.

С тези съвети за подхранване с мляко, орхидеите ви със сигурност ще процъфтяват с пълна сила и ще ви радват с изящен цъфтеж.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес