Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подходяща саксия за ОРХИДЕЯТА, за да се радвате на успех

28 август 2023, 14:33 часа

Орхидеята е едно от най-красивите цветя, които може да отглеждате у дома. Имат грациозни, изискани и елегантни цветове. Освен необходимите грижи и особености, роля за развитието на растението има и саксията.

Независимо дали пресаждате по-стара орхидея, която е надраснала саксията си, или искате да обновите контейнера, има важни неща, които трябва да знаете за различните видове саксии, за да изберете най-подходящата.

Правилна грижа за ОРХИДЕЯТА, за да се радвате дълго на буен цъфтеж

Пластмасов контейнер

В идеалния случай орхидеята трябва да живее и расте в пластмасова или теракотена саксия. Саксиите, подходящи за орхидеите, трябва да имат дренажни отвори, за да се гарантира, че вашето растение няма да задържа много вода и да се намокри прекалено много. Саксията трябва да е чиста и стерилизирана, за да се предотвратят нашествия от гъбички, вируси или насекоми. Размерът на саксията трябва да подхожда на размера на растението.

Изберете саксия с правилния размер

Ако е време да пресадите вашата орхидея, изберете саксия малко по-голяма от предходната. Ако изберете прекалено голяма саксия, ще има твърде много среда за отглеждане и възможност водата да се събере в зоната на корените. Когато избирате нова саксия, трябва да е малко по-голяма от старата.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Подходяща саксия 

Най-подходящи саксии за отглеждане на орхидея са прозрачни пластмасови саксии с дренажни отвори. Предимствата на този тип саксии са, че може да следите средата и да наблюдавате, ако изсъхва. През прозрачната саксия може да виждате добре и корените, като проверявате за вредители или гниене.

Пластмасовите саксии лесно се поставят в различни декоративни контейнери, ако искате да разчупите интериора. Този тип саксия позволяват на корените на орхидеите да поемат слънчева светлина, точно както биха направили в естественото им местообитание.

Друг популярен избор са порестите теракотени саксии за отглеждане, тъй като те позволяват на въздуха и водата да преминават през тях.

Съвети за дизайн

Ако засаждате няколко орхидеи в една саксия – всяка трябва да бъде засадена на разстояние, за да не си пречат. След това поставете малки камъчета под тях, за да уловите излишната вода и декоративен мъх или камък отгоре, за да създадете добър дизайн.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес