Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-вкусно от купеното в магазина: как да отглеждате ягоди на перваза на прозореца - 5 лесни стъпки

30 май 2024, 08:15 часа

Ягодите съдържат витамини C, B и K, както и фибри, които са необходими за нормалната чревна функция. Днес ви казваме как да отглеждате сочни и големи ягоди точно на перваза на прозореца по всяко време на годината.

Преди да започнете, ще са ви нужни:

Дълга и ниска саксия за растението. Изберете такава, за да можете да засадите ягодови семена на разстояние 30 см едно от друго. Или купете няколко не твърде големи саксии.

Добър компост. В него ще засадите ягоди.

Камъчета или чакъл. Те ще поемат излишната вода на дъното на саксията, за да предотвратят загниването на корените на ягодите.

Семена или разсад от ягоди.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Засаждане на ягоди - 5 стъпки

Стъпка №1 - Подгответе гърнето

Напълнете дъното на саксията с камъчета или чакъл с височина 3 см. Уверете се, че материалът е запълнен равномерно.

Стъпка 2 – Добавете компост

Напълнете камъчетата или чакъла с компост, така че да е на 5 см под горната част на саксията. Изсипете компоста равномерно и накрая натиснете малко с чаша, така че компостната маса да е плътна. Компостът трябва да е леко влажен, но не мокър.

Стъпка #3 - Засадете семето

Засадете семената така, че да са на едно ниво. Семената трябва да са на 30 см едно от друго и на 1,5 см от ръба на саксията, за да не се допират. Вторият вариант е да засадите всяко семе в малка саксия. Когато засаждате семена, ги натиснете леко в компоста в края.

Стъпка # 4 - Покрийте семената с компост

Вземете малко компост и го добавете към саксията с ягодови семена. Необходимо е горната граница на компоста да е 3 см по-ниска от ръба на саксията. Леко натиснете компоста отгоре, за да осигурите равномерна маса.

Стъпка №5 - полейте ягодите

Ако току-що сте засадили ягоди, те трябва да се поливат на всеки 4 дни с филтрирана вода при стайна температура. Месец след засаждането ягодите могат да се поливат веднъж седмично. Основното е да не забравяте да източите водата от дъното на саксията, така че плодовете да покълнат и корените на растението да не изгният.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни?

Как да се грижите за своите ягоди? 

По кое време на годината е най-добре да засаждате ягоди?

Ягодите могат да се отглеждат на перваза на прозореца по всяко време на годината. Най-добре обаче расте от юни до септември. Съответно си струва да го засадите в края на май, за да получите ягодоплодни през лятото.

Какви условия са необходими за  отглеждане на ягоди?

Ягодите се нуждаят от слънце, така че трябва да се поставят точно до прозореца. И в същото време ягодите не обичат горещо и влажно време. Идеалното място за ягоди ще бъде най-хладната стая в къщата, която има прозорец. Или използвайте специални лампи за растения.

Трябва ли да торя ягоди?

На всеки 3 седмици трябва да подхранвате растението със специални торове. Те съдържат полезни вещества, които ще помогнат на ягодите да растат по-бързо.

Трябва ли да подрязвам ягоди?

Ягодите често произвеждат така наречените "мустаци". Ако не планирате да размножавате растението, тогава е по-добре да ги отрежете. По този начин растението няма да хаби енергия и хранителни вещества за нищо друго освен за плодове.

Как да се справим с вредителите?

Всяко стайно растение привлича вредители в къщата поради миризмата си. Основната опасност за ягодите в този случай са паякообразните акари, които заразяват растението. За да отблъснете насекомите, използвайте специални разтвори, които се продават в магазините. Или направете запарка от чесън. За да направите това, нарежете 4 скилидки, оставете ги в топла вода за 2 часа и след това напръскайте ягодите със сместа.

Колко бързо ще се появят плодовете?

Семената ще покълнат около месец след засаждането и ще започнат да цъфтят след 5-10 дни. Но самите плодове ще станат червени и ще бъдат подходящи за ядене два месеца след засаждането. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес