Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодовете, които не трябва да се засаждат до ягодите и другите ягодоплодни култури

11 септември 2024, 16:29 часа

Любителите градинари често се сблъскват с проблема с правилното подредба в градината на ягодите и другите ягодоплодни култури - по точно определянето на техните съседи. Правилното планиране на засаждането не само подобрява добивите, но и помага да се избегнат много проблеми в бъдеще.

Правилна близост на ягодоплодните култури

Изборът на място за засаждане на ягодоплодни храсти играе важна роля в тяхното развитие и плододаване. Някои видове горски плодове се разбират добре, докато други могат да влияят отрицателно един на друг. Ето кои са основните принципи за засаждане на ягодоплодни култури в градината и кои плодове не трябва да се засаждат в съседство с тях.

Покрийте ягодите с това и студът през зимата няма да ги съсипе

Много градинари погрешно смятат, че ягодите и горските ягоди са идеални съседи. Въпреки това, тези култури имат подобни хранителни изисквания, което може да доведе до изчерпване на почвата.

В допълнение, те са податливи на същите болести, които се разпространяват лесно, когато растенията са близо едно до друго. По-разумно е да засадите тези плодове на разстояние един от друг или да редувате засаждането им с други култури.

Малини и къпини: конкуренти за пространство

Малините и къпините са от едно семейство и имат сходни характеристики на растеж. И двете растения са склонни към активно разпространение, което може да доведе до „война“ за територия. Кореновата система на тези плодове също се конкурира за хранителни вещества. Най-добре е да засадите малини и къпини в различни зони на градината, като дадете на всяка култура достатъчно място за растеж.

Касис и цариградско грозде: нежелани съседи

Въпреки привидното сходство, не се препоръчва да се засаждат касис и цариградско грозде едно до друго. Основната причина е рискът от разпространение на вредители и болести. Например пъпковият акар може лесно да се премести от едно растение в друго, причинявайки значителни щети и на двете култури. Оптималното разстояние между засаждането на касис и цариградско грозде трябва да бъде най-малко 3-4 метра.

Боровинките: специални изисквания към почвата

Боровинките изискват кисели почви за успешен растеж и плододаване. Повечето други ягодоплодни култури предпочитат неутрална или леко кисела среда. Близостта на боровинките до други плодове може да доведе до проблеми с торенето на растенията. Препоръчително е да се отдели отделна площ с подходяща почва за боровинки или да се създадат специални условия при засаждането им.

Принципи на правилното засаждане на ягодоплодни култури

Когато планирате засаждането на ягодоплодни храсти, трябва да вземете предвид не само тяхната съвместимост, но и техните характеристики на растеж, осветление и изисквания към почвата. Важно е да оставите достатъчно пространство между растенията, за да осигурите добра циркулация на въздуха и лесна грижа. Правилното редуване на културите ще помогне за намаляване на риска от разпространение на болести и вредители.

Много зеленчукови и тревисти растения могат да бъдат отлични съседи за ягодоплодните храсти. Например чесънът и лукът отблъскват вредителите, докато невенът привлича полезните опрашващи насекоми. Това съседство не само подобрява здравето на растенията, но също така позволява ефективно използване на градинското пространство.

Най-добрите бабини рецепти за торене на ягоди през есента

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес